Nahát! Idén is vannak kullancsok!

Lassan ébredezik a természet, és annak részeként a kullancsok is előkecmeregnek téli menedékükről, hogy áldozat után nézzenek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. március 19. Gyarmati Orsolya

Lassan ébredezik a természet, és annak részeként a kullancsok is előkecmeregnek téli menedékükről, hogy áldozat után nézzenek.


Magyarországon általában március közepén indul meg a tavaszi kullancsszezon, de ez időjárásfüggő: hidegebb tavaszokon később, enyhébb időjárás esetén hamarabb találkozhatunk az első vérszívókkal.

Nem az erdőktől kell félni!

Sokan hiszik azt, hogy kullancsok szempontjából az erdők jelentik a legnagyobb veszélyt, mert a kis vérszívók a lombok közül vetik le magukat az áldozatukra, de ez nem igaz. Másfél méternél magasabbra a kullancs nemigen kapaszkodik fel: a magas fű, a nedves, nyirkos aljnövényzet, az alacsonyabb bokrok jelentik azt a környezetet, amit igazán kedvel, és az ilyen területen átcsörtető állat vagy ember szőrére-bőrére kapaszkodik fel. Éppen ezért a sarki park, de még a saját kertünk sem feltétlenül jelent kisebb veszélyt kullancs szempontjából, mint elmenni kirándulni az erdőbe.

24 óránk van kiszedni a kullancsot

Magyarországon becslések szerint minden 1000. kullancs hordozza a kullancsencephalitis vírusát, míg a  Lyme-kórt okozó baktériumokat minden 5., de csak minden 13. fertőz. Kísérletek szerint, ha 24 órán belül eltávolítjuk a kullancsot, a fertőzés valószínűsége minimális, 24 óra után ez növekedni kezd, és 72 óra múltán már majdnem 100 százalék az esélye annak, hogy átadta a kullancs az esetlegesen hurcolt kórokozókat. És mivel a nyála érzéstelenítő anyagot tartalmaz, nem érezzük meg azt sem, amikor megvágja a bőrünket, ezért is nagyon fontos akkurátusan végigböngészni az egész családot, miután olyan területen jártunk, ahol kullancs lehet, hogy mielőbb eltávolíthassuk a bepróbálkozó kis vérszívókat.