Ne csinálj viccet a keresztnév-keresésből

A gyermekeink nevének kiválasztása, már jóval a szülővé válás előtt jó szórakozást jelent akár családi, akár baráti környezetben. Amikor viszont már úton van a baba ez komoly fejtörést is okozhat és a leendő szülőknek érdemes jól megfontolni milyen keresztnévvel ajándékozzák meg gyermeküket, hiszen jó eséllyel élete végéig elkíséri ez a szülői döntés az új emberpalántát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
babanév
2012. február 24. szabo.daniel

A gyermekeink nevének kiválasztása, már jóval a szülővé válás előtt jó szórakozást jelent akár családi, akár baráti környezetben. Amikor viszont már úton van a baba ez komoly fejtörést is okozhat és a leendő szülőknek érdemes jól megfontolni milyen keresztnévvel ajándékozzák meg gyermeküket, hiszen jó eséllyel élete végéig elkíséri ez a szülői döntés az új emberpalántát.


Mit lehet és mit nem

A névválasztásnak persze a praktikus szempontokon túl komoly szabályai is vannak. A Magyarországon élők névviselését az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló jogszabály rendezi. A hatályos szabályok szerint a szülők az MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján levő női és férfiutónevek listájából választhatnak keresztnevet, illetve amennyiben a választott név nem szerepel az utónévjegyzékben, a Magyar Tudományos Akadémia nyilatkozik a kért utónév anyakönyvezhetőségéről.

Ennek elbírálását egy nyelvész (pl. névtanos, nyelvtörténész, pszicholingvista, szociolingvista) szakemberekből álló Utónévbizottság végzi. Amennyiben erre kerülne a sor, nem árt tisztában lenni azokkal az alapelvekkel, amelyeket a bizottság figyelembe vesz. Ezek között találhatunk alapvető szabályokat, például hogy a magyar helyesírás szabályai az irányadóak a nevek írásánál, de léteznek érdekesebb kitételek is. Olyanok is, amelyek igazából a szülőktől védik a gyermeket, így ha példának okáért olyan ősmagyarnak tartott névről van szó, amelynek jelentése hátrányos lehet a viselőjére, azt nem javasolják (pl. Nemél, Halaldi, Sánta, Nyomorék).

Amit még érdemes tudni, hogy anyakönyvezni egy vagy két utónevet lehet, és ha valamelyik szülő nem magyar állampolgár, az anyakönyvvezető a születési anyakönyvbe az érintett nem magyar állampolgárra irányadó szabályok szerint is bejegyezheti a gyermek utónevét.

Praktikus szempontok

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a családban milyen nevek fordultak elő. Sokszor hagyományos utónevek szállnak generációról generációra, amely szép hagyomány, de egyben sok kavarodás oka is lehet egyben. Ilyenkor megfontolandó a dupla keresztnév használata, amely lehetőséget ad az egyéniességre és a család iránti tisztelet kifejezésére is.

A gyermek születési időpontja is sok szempontból érdekes lehet, hogyha szeretnénk egy évben többször is ünnepelni. Mindenki szereti, hogyha névnapján, születésnapján különös figyelmet kap, így az ünnepekhez közel eső névnapokat is érdemes megfontolni.

Sokszor felmerül, hogy divatos, gyakori nevet érdemes-e választani. Ezt természetesen mindenkinek el kell döntenie, de érdemes figyelembe venni, hogy ehhez tulajdonképpen a jövőbe kell látni, hiszen nem tudhatjuk kortársaink éppen mely neveket választják gyerekeiknek.

Honnan meríthetünk ötletet?

A babanév kereséshez manapság már több segítséget is igénybe vehetünk. Hagyományosan több utónevekkel foglalkozó tematikus könyv is rendelkezésre áll, például Pálfy Gyula, Utónévkönyv című műve, vagy Kliment Emília, Névmágia könyve. Az ezekhez hasonló gyűjteményekben információhoz juthatunk a nevek származásáról, nyelvi eredetükről, névújdonságokról, megismerkedhetünk a nevek és híresebb viselőik történetével és akár számmisztikai hátterükkel is.

Amennyiben nem könyvben keressük az igazit, számos online szolgáltatást is igénybe vehetünk, például névkeresőket, amelyek legtöbbször háttér információkat is tartalmaznak, de létezik már utónév kalkulátor is, ahol különböző szempontok szerint szűrhetjük a keresztneveket. Számos fórum is foglalkozik a témával, ahol tapasztalatokról, trendekről lehet tájékozódni, az okostelefonok világában pedig természetesen már létezik telefonra tölthető babanév kereső alkalmazás is.

A babanév keresés szórakoztató, de egyúttal felelősségteljes döntés is a leendő szülők részéről így talán nem árt a fellelhető segítségeket is igénybe venni. Gondoljunk arra, hogy a baba is felnő egyszer és olyan nevet szeretne viselni, amit szülei szertő gondoskodás mellett szántak neki.