Ne hagyjuk abba a hangos olvasást a gyermeknek!

Az esti mese hosszú évekig központi szerepet játszott a családunk hétköznapjaiban. Nem múlhatott el úgy egyetlen este sem, hogy lefekvés előtt pár oldalt ne olvastunk volna a gyermekeknek. Aztán egy idő után ez abbamarad, de a szakemberek szerint minél később jön el ez a pillanat, annál jobb.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. szeptember 28. Család.hu

Nem mintha nem lenne néha (sokszor) embert próbáló feladat fáradtan mesélni a gyermeknek. Ahogy mondani szokás, ha annyi forintunk lenne, ahányszor végsőkig tartó, elkeseredett csatát vívtuk a mindent vivő álmossággal, akkor gazdag emberek lennénk.

Szóval a hangosan olvasás különösen este nem egyszerű, ugyanakkor az amerikai, olvasást népszerűsítő nonprofit szervezet, a Reading is Fundamental (RIF) jelentése szerint ez az egyik legfontosabb dolog a gyermek jövője szempontjából, ezért nem szabad elhanyagolni.

A hangos olvasás azért is fontos, mert egy szintén amerikai kutatás kimutatta: még a képes könyvek esetében is kétszer-háromszor akkora az esély arra, hogy olyan szó bukkan fel, ami nem szerepel az ötezer leggyakrabban használt között, mint amikor a szülő csak beszélget a gyermekével.

Ehhez járul még hozzá az is, hogy a kimondott szó bizonyítottan segít a gyermeknek felismerni és használni a különböző nyelvtani szerkezeteket, miközben természetesen növeli a szókincset.

Mindezek ellenére a legtöbben abbahagyják a hangos mesélést nem sokkal azután, hogy a gyermek megtanult olvasni, helytelenül azt feltételezve, hogy ha egy gyermek már tud olvasni, akkor nincs értelme hangosan mesélni neki.

A cikk itt folytatódik!