Ne mosd meg a csirkét! Bacikat terjeszt!

Sokan megmossák a csirkét, mielőtt megfőznék, ám egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, a hús megmosása baktériumokat terjeszthet az egész konyhában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. augusztus 02. Gyarmati Orsolya

Sokan megmossák a csirkét, mielőtt megfőznék, ám egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, a hús megmosása baktériumokat terjeszthet az egész konyhában.


A brit “ÁNTSZ” (FSA) szerint, ha megmossuk a csirkét, azzal veszélyes campylobacter nevű baktériumokat fröcskölhetünk szét a konyhában, míg a húson maradó baktériumok elpusztulnak a főzési folyamat során. A campylobacter az okozója a legtöbb ételmérgezésnek, legalábbis Nagy-Britanniában. Az évi 280 ezer esetben ötből négyszer a csirke a “bűnös”, azaz az húson lévő baktériumok, írja a Daily Mail.

Egy átlagos ételmérgezés jellemzően hasfájással, hányással jár, ám komolyabb következményei is lehetnek, különösen a gyerekeket és a 60 év felettieket illetően, mivel ők gyengébb immunrendszerük következtében nagyobb veszélyben vannak. A legextrémebb esetekben kiszáradás is előfordulhat, ami könnyen halálos lehet, ha nem kezelik időben.

Az egészségügyi szakértők azt tanácsolják, ne mossuk meg, viszont mindig főzzük meg jól, vagy süssük át alaposan a húsokat, hogy a kórokozók mindenképpen elpusztuljanak.

Az FSA vezérigazgatója, Catherine Brown elmondta: “A campylobacter veszélyes baktérium. Noha az emberek nagy része automatikusan megmossa a húst, mielőtt megfőzné vagy megsütné, a kutatások bebizonyították, hogy ezzel többet ártanak mint használnak.”