Ne pánikolj! – Tanácsok szorongásos tünetekben szenvedő anyukáknak

Az anyaság és a szorongás nem éppen jó, ám annál gyakoribb “párosítás”. Ám vannak, akiknek az anyaság mellett nagyon komoly gondot okoznak pánikrohamaik és szorongásos zavaraik. Tanácsaink nekik szólnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. július 26. Gyarmati Orsolya
Az anyaság és a szorongás nem éppen jó, ám annál gyakoribb “párosítás”. Ám vannak, akiknek az anyaság mellett nagyon komoly gondot okoznak pánikrohamaik és szorongásos zavaraik. Tanácsaink nekik szólnak.


Mászkáltam a szobában fel és alá, felüléseket végeztem, vizet ittam, miközben a kisfiam nyugodtan aludt az ágyában. Nem, nem testmozgásként csináltam mindezt, hanem azért, mert pánikrohamom volt. Mivel nem tudtam, mi okozta, ez külön nehezítette a rohamot.

“A szorongásos rohamok vagy a semmiből törnek ránk, vagy meghatározható kiváltói vannak, különösen akkor, ha a szorongásos zavar már egy ideje jelen van az életünkben, vagy fóbiánk van bizonyos helyzetekben, pl. tömegben, vezetés közben, stb.”, mondja Dr. Samantha Meltzer-Brody, a University of North Carolina School of Medicine munkatársa.

Az évek során megtanultam kezelni a szorongásaimat, épp ezért mászkáltam a szobában és végeztem felüléseket, hiszen tudtam: ha mindezt nem teszem meg, elájulok. Pár évig gyógyszert is szedtem a problémámra, de azon az éjszakán nem hatottak a pirulák.

“Számos különböző gyógyszer létezik, amely segít enyhíteni a pánikrohamok tüneteit”, monjdta Meltzer-Brody a Parenting.com-nak.

A következő napon elmentem az orvosomhoz, aki megduplázta a gyógyszeradagomat, így a következő egy-két hétben jól éreztem magam. Közben alacsony dózisban Xanaxot is el kellett kezdenem szedni a vészhelyzetek kezelésére.

“Szorongásos és pánikbetegeknél nagy előszeretettel alkalmazunk ún. szelektív szerotonin antidepresszánsokat (SSSRI) hatékonyságuk és tolerálhatóságuk miatt. Néha azonban, pl. egy egy roham alatt azonnali megoldást kell találnunk, s erre valók a benzodiazepinek.”

Meltzer-Brody azt javasolja minden szorongásos és pániktünetekben szenvedő betegnek, hogy beszéljen egy jól képzett szakemberrel, aki egyénre szabott kezelési stratégiát tud felállítani, hiszen a gyógyszer csupán a tüneteket nyomja el, a valódi megoldásban nem segít.

A gyógyszerek és a terápia mellett én a következő módszereket használom, amik segítenek átvészelni egy-egy pánikrohamot, vagy lecsillapítani a szorongást. Hiszen anyaként nem kelhetek ki magamból, vagy fekhetek az ágyban addig, amíg jobban nem leszek.

1. Ha valami kreatívat csinálok, az lenyugtat.

2. A friss levegő, egy séta, vagy egy futás, testmozgás mindig segít.

3. Ha nagyon nem vagyok jól, negyed órára lefekszem. Ilyenkor a gyereknek szabad tévézni. Ez anya 15 nyugis perce.

4. A nyugtató hatású gyógyteák (citromfű, kamilla) segítenek.

5. Ha nagyon kész vagyok, megtanultam, hogy nem szabad szégyellenem elmondani valakinek. Te is hívj fel valakit és beszélj neki a problémádról!