Ne vásárolj hitelre, bajba kerülhetsz!

A karácsonyi készülődésben mind többen vásárolnának komolyabb ajándékot, és ehhez sok esetben kölcsönt is igénybe vesznek. A nyakló nélkül érkező hitelajánlatokkal azonban óvatosan kell bánni, mert könnyen elszámolhatjuk magunkat, s gondot jelenthet a hitel visszafizetése, ami a családi költségvetést is felboríthatja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
áruhitel
2014. december 20. Csontos Dóra

A karácsonyi készülődésben mind többen vásárolnának komolyabb ajándékot, és ehhez sok esetben kölcsönt is igénybe vesznek. A nyakló nélkül érkező hitelajánlatokkal azonban óvatosan kell bánni, mert könnyen elszámolhatjuk magunkat, s gondot jelenthet a hitel visszafizetése, ami a családi költségvetést is felboríthatja.


Gyorskölcsönök, kedvező kamatozású hitelek, online hitelek. Ilyen és hasonló üzenetek landolnak tucatszám az e-mail fiókokban, de a közösségi oldalakat is elárasztják vásárlásra és hitelfelvételre ösztönző ajánlatok karácsony közeledtével. A háztartások átlagosan több mint 110 ezer forintot költenek ajándékokra, illetve a karácsonyi készülődésre – a CIB Bank friss felmérése szerint –, s majd húsz százalékuk ehhez hitelt is igénybe vesz.

Ajándékot hitelből?

A karácsonyi ajánlatokat úgy állították össze a bankok, hogy első pillanatra csábítónak tűnjön a lehetőség. Van olyan ajánlat, amelyben például azzal igyekeznek rábírni személyi hitel felvételére, hogy elengednek egyhavi törlesztőrészletet, mert „most ez is belefér”. Tudni kell azonban, hogy ebbe az ajánlatba bőven beleszámították az elengedett egyhavi részletet is, így nem biztos, hogy annyira jól járunk a hitellel.

A szakember egyébként sem tartja okos dolognak hitelből fedezni az ajándékvásárlást. – Nem tanácsolom senkinek, hogy csak azért igényeljen kölcsönt, mert ajándékot szeretne vásárolni, vagy mert jutányos áron lehet hozzájutni valamilyen termékhez – mondta el lapunknak a BankRáció.hu pénzügyi szakportál elemzője. Gergely Péter szerint az ajándékvásárlás időszakában aktivizálják magukat az áruházak, illetve a pénzintézetek, s csábítóbbnál csábítóbb ajánlatokkal igyekeznek vásárlásra ösztönözni az embereket. Óvatosnak kell azonban lenni, mert ha nem gondoljuk végig, mibe is vágunk bele, pórul járhatunk. E személyi kölcsönök és egyéb hitelek futamideje ugyanis fél évtől hat-hét évig tart, s nem a lakáshiteleknél megszokott néhány százalékos kamatot számítják fel utánuk, hanem akár 40 százalékot is évente, hiszen a thm-plafon-szabály szerint a bankok az alapkamatra 39 százalékot is rátehetnek áruhitelek esetében.

Nem minden nullás, amit úgy hirdetnek

Gergely Péter szerint az áruházakban kínált hitelekkel is vigyázni kell, amelyeket nullaszázalékos kamattal kínálnak. Sok esetben ugyanis kamatként valóban nem számolnak fel semmit, a teljes hiteldíjmutató (thm) azonban messze van a nullától. Bevett szokás, hogy kezelési díj vagy egyéb címen akár tíz százalék feletti költséget is számolnak a hitel után, tehát szó sincs arról, hogy ingyen van. Ha valaki mégis kölcsönből szeretne ajándékot venni, akkor alaposan nézze meg az ajánlatot, kérdezzen rá, hogy valóban nulla-e a thm. De még ha egy hitelre vásárolt termék árát nem is terheli semmiféle pluszköltség, akkor sem biztos, hogy jó boltot csinál az ember, ha megveszi az áhított árucikket. Az esetek jó részében ugyanis az árba már előre beleszámítják a hitel költségét, vagyis drágábban adják, mint amennyiért máshol megkapnánk a terméket. Ezért bármilyen csábító is az ajánlat, vásárlás előtt érdemes körülnézni az internetes webáruházakban, valamint az ár-összehasonlító oldalakon.

Plusz teher a hitelkártya

Sok esetben az is előfordul, hogy bizonyos termékeket hitelkártyás vásárlás esetén olcsóbban kínálnak vagy hitelkártya kiváltásához kötik a kedvezményes vásárlást. Gergely Péter szerint ezekben az esetekben is nagyon óvatosnak kell lenni. Az emberek jó része ugyanis nem tartja számon pontosan, hogyan is áll hitelkártya költéseivel, s egy nagyobb értékű termék, mint például a számítógép, televízió, olyan kiadást jelenthet, amely meghaladja fizetőképességét, s ezért nem tudja időben (ez általában a tárgyhónapot követő 15-e) visszatölteni hitelkártyájára az összeget. S bár sokan nem tudják, a késedelmes visszatöltéskor nem a feltöltési határnaptól számítják fel az igen borsos, 30-40 százalékos kamatot, hanem a vásárlás időpontjától. A vásárláshoz kiváltott hitelkártyánál pedig sokan nem veszik figyelembe, hogy ha nem használja rendszeresen a hitelkártyát az ember, akkor az egyetlen vásárlást terheli a plasztik éves díja is. A felelős döntésre egyébként a CIB is felhívja a figyelmet. Surányi Zoltán, a bank lakossági üzletágának vezetője szerint bár fontos az ajándékozás, ha mégis hitelfelvétel mellett döntünk, azt felelősen tegyük.

A neten is vigyázni kell

Az internethasználók számának növekedésével gyarapszik a netes vásárlók száma is. Az adathalászok ezt felismerve egyre aktívabbak, s félrevezető e-mailekkel igyekeznek a vásárláshoz szükséges adatokat kiszedni a nethasználókból. A BDO tanácsadó cég ezért azt javasolja, a vásárlás előtt minden esetben járjunk utána, hogy valóban megbízható-e az oldal, és csak jól ismert vagy már kipróbált céggel szerződjünk. A mobileszközök különösen könnyen feltörhetők, ezért a szakértők szerint inkább a vezetékes hálózaton érdemes rendelni.

(Megjelent a Magyar Nemzet Fogyasztóvédelem mellékletében.)