Nem a vér köt össze, hanem a szeretet

"Hiszünk benne, hogy azok a lelkek, akiknek kell, hozzánk kerülnek." - zárta beszédét elérzékenyülve egy anyuka a Gólyahír Egyesület konferenciáján csütörtökön. A rendezvényen megismerhettünk örökbefogadókat és örökbefogadottat is. A lényeg az, hogy ők így váltak családdá.   

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyai szeretet
2015. március 13. Csontos Dóra

“Hiszünk benne, hogy azok a lelkek, akiknek kell, hozzánk kerülnek.” – zárta beszédét elérzékenyülve egy anyuka a Gólyahír Egyesület konferenciáján csütörtökön. A rendezvényen megismerhettünk örökbefogadókat és örökbefogadottat is. A lényeg az, hogy ők így váltak családdá. 


A “Szerető családot a gyermekeknek!” címmel tartott konferencia védnöke, Soltész Miklós az Egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár volt. Az államtitkár elmondta, nagy öröm látnia, hogy milyen boldog egy pár, akinek sikerült gyermeket örökbefogadnia. Megköszönte az életet adóknak, hogy abortusz helyett esélyt adtak a babáknak, hogy ők lehessenek a jövő feltalálói, oktatói és boldog emberei a társadalomnak. Hozzátette: 2009 és 2014 között tízezerrel kevesebb abortusz történt Magyarországon.

Fűrész Tünde, Család-és népességpolitikáért felelős helyettes államtitkár bemutatta a kormány családért tett intézkedéseit és törvénybe foglalt intézkedéseit az örökbefogadással kapcsolatban. Elmondta: a Családi adókedvezményre ma már 2 milliárdot költenek évente és a családok többsége részesül benne. Az adatok alapján a GYED-csomag is beváltotta a hozzáfűzött reményeket, mert már 30 ezer szülő élt valamelyik formájával. Fűrész Tünde említést tett arról, hogy idén többek között folyamatosan emelni fogják a kétgyermekesek számára az adókedvezményt, valamint újabb részmunkaidős szabályokat vezetnek be. Július elsejétől életbe lép a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény). Hangsúlyozta: ingyenes gyermekétkeztetés lesz a bölcsődékben és az óvodákban

2016-ban a tervek között szerepel, hogy az örökbefogadói gyes bevezetése, a várandósságát titkoló, válsághelyzetben lévő anyák támogatása és az örökbefogadói alkalmasság érvényességének meghosszabbítását három évre. A Család-és népességpolitikáért felelős helyettes államtitkár hozzátette: 2016 végéig a most még gyermekotthonokban élő 12 éven aluli gyermekek is nevelőszülőkhöz kerülnek.

Engem nem eldobtak…  

A Hegedűs-Harasta család, pontosabban Enikő, Heni és Gábor szeretete az egész termet bejárta és mindenki ámulva nézte hármukat, mikor a szívükben hordozott gyermekről beszéltek. Enikőről, aki 9 hónapja meg is érkezett hozzájuk. Gábor elmesélte, hogy feleségével 13 éve, május 26-án ismerkedett meg, 10 évre rá ugyanezen a napon össze is házasodtak. Részt vettek több pszichológia vizsgálaton, környezettanulmányon és konzultáción is. Szóltak nekik, hogy innentől bármikor jöhet a baba. 2014-ben jött a hívás, de végül nem nézték meg a babát, mert egy megyében laktak az életet adóval és ez nem lett volna annyira jó. A szabályzat sem engedi.

Május 26-án, a házassági évfordulójukon jött egy újabb telefon. Van egy baba. “A második házassági évfordulónkon megszületett Enikő. Érdekesség, hogy 2011-ben arra gondoltunk, ha lányunk lesz, hívjuk Enikőnek. A babánkat eredetileg is így nevezte a szülőanyja. Milyen érdekes nem? Valaki felénk irányította Őt.” A pár elmondta, egyáltalán nem érzik azt, amit sokan mondanak, hogy ez a nő eldobta a gyermekét. Számukra ő megajándékozta őket ezzel a csöppséggel. Heni, a picivel a kezében elmesélte, hogy kiderült, Enikőnek van két testvére és az ő szüleik is támogatják, hogy találkozzanak a testvérek. “Két kisfiút is kaptunk ajándékba.” Reméljük, hogy bővülhet még a családunk. “Hiszünk benne, hogy azok a lelkek, akiknek kell, valóban is hozzánk fognak kerülni.”

Ezután a boldog család után megismerhettük a 16 éves Sebesfi Ádámot, aki olyan őszinteséggel és nyíltsággal beszélt tapasztalatairól, hogy azzal mindenkit lenyűgözött. “Életet adó. Nagyon fontos ez a kifejezés szerintem. Hogyan nevezzük azt a hölgyet, aki engem megszült? Nem nevezhetjük biológiai vagy vérszerinti anyának. Szerintem anya egy van. Az, aki felnevelt, aki vigyáz rám és megvigasztal, ha szomorú vagyok.”

Ádám véleménye az, hogy ne hazudjunk arról, hogy a gyermeket örökbe fogadtuk. Ő háromévesen jött rá, mikor látott egy várandós kismamát, hogy ő nem látott magáról ilyen képeket. Az anyukája őszintén elmondta, hogy igen, őt örökbefogadták. Majd öt évesen végig kérdezte a családot, hogy ugye téged is örökbefogadtak? Valahogy neki ez nem okozott problémát. Sokszor inkább mások bántották meg azzal a kérdéssel, hogy “neked akkor nincsenek szüleid?” Ádámot mégis egy felnőtt szavai bántották meg, aki azt mondta, hogy átérzi, ami vele történik mert neki is meghaltak a szülei… A fiatal nem értelmezik úgy, hogy nincsenek szülei, hiszen egy tökéletes és boldog családban nevelkedik. Mint mondja, egy barátja volt az, aki tökéletesen megfogalmazta a vele kapcsolatos történeteket. “Nehogy azt hidd, hogy téged eldobtak. Amint megszülettél, kellettél valakinek.”

Az összefoglaló második részét hamarosan olvashatjátok.

Addig is, további információkért látogassatok el a Gólyahír Egyesület oldalára vagy lépjetek velük kapcsolatba a Facebookon.


Krízesben lévő kismamák! A 06 80 203 923-as telefonszámot, 06-22 óráig ingyenesen hívhatjátok, ha tanácsra, felvilágosításra vagy adományra lenne szükségetek.