Nem hatékony a szülői támogatás?

Merkel teljesen felforgatta a CDU családpolitikáját - írja a Financial Times Deutschland, hozzátéve hogy egyes ellenzők szerint nem hatékony a német szülői támogatás. Christina Schröder családügyi miniszter most megpróbálja a háziasszonyok számára a vitatott nevelési támogatást is keresztülvinni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2011. november 12. czefernek.lena

A szegénységi küszöb környéki életszínvonalat előidéző alacsony bérekkel (der Niedriglohn) való bűvészmutatványaival Angela Merkel kancellár újra forradalom felé vezeti pártját – írja a Financial Times Deutschland. Mint írják, már annyi mindent követelt meg pártja hagyományőrzőitől, hogy Konrad Adenauer és Helmut Kohl pártjából mára alig maradt valami.


A német kancellárnak a politika és közélet számos területén követett irányvonalát elemző cikk a családpolitikára is kitér. Az írás szerint csaknem öt év telt el, és a CDU családpolitikáját Merkel teljesen felforgatta, és megvalósította a szülői támogatás (das Elterngeld) szociáldemokrata (SPD) ötletét – minden ellenállás dacára.

Merkel azóta a fiatal nőkre, illetve a család és hivatás összeegyeztethetőségére helyezi a hangsúlyt. Kritikusai szerint, a csökkenő születési számok tükrében a szülői támogatás nem hatékony, és jelenleg a frakcióvezető Volker Kauder az intézmény felülvizsgálatát követeli. Hogy a hagyományos családmodell követőivel egy kicsit is igazságos legyen, Christina Schröder családügyi miniszter megpróbálja a háziasszonyok számára a vitatott nevelési támogatást (das Betreuungsgeld) keresztülvinni.

Ennek értelmében nemcsak a teljes munkaidőben dolgozó háziasszonyok, hanem a részmunkaidőben foglalkoztatottak is részesülnének a havi 150 eurós kiegészítésben, amely egy even keresztül, a szülői támogatáson felül járna. Ezen kívül tervben van a magasabb nyugdíj bevezetése is, akár férfiak számára is. A kiegészítés juttatása a háziasszonyok számára tulajdonképpen a bajor Keresztény-Szociális Unió egyik kedvenc elképzelése. Ám a haladó hangok a CDU-n belül tartanak tőle, hogy a tervek megakadályozzák azt, hogy modern családpolitikai szerepben tűnjenek fel.