Nem is olyan könnyű túladagolni a gyógyszert

Újra és újra előkerülnek hírek arról, hogy a paracetamoltartalmú gyógyszerek tönkreteszik a májat, veszélyesek. Túlzott és indokolatlan alkalmazásuk valóban ellenjavallott, de a rémhír mögött kiforgatott statisztikák állnak. Megnéztük, melyek ezek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. február 02. Csontos Dóra

Újra és újra előkerülnek hírek arról, hogy a paracetamoltartalmú gyógyszerek tönkreteszik a májat, veszélyesek. Túlzott és indokolatlan alkalmazásuk valóban ellenjavallott, de a rémhír mögött kiforgatott statisztikák állnak. Megnéztük, melyek ezek.


Nem meglepetés, hogy az oltásellenességet terjesztő, az orvostudomány elutasítását szorgalmazó alternatívmedicina-oldalak ontják magukból az álhíreket, olykor viszont megbízható szájtokra is becsúszik ilyesmi. Klasszikusan ilyen a paracetamol esete a májtranszplantációval: az időről időre a hagyományos sajtóban is felbukkanó hírnek – amely szerint a paracetamoltartalmú gyógyszerek tönkreteszik a májat – van alapja, viszont a cikkekből egy lényeges információ rendre kimarad. Nyugat-európai, főleg brit statisztikákkal ugyanis valóban alá lehet azt támasztani, hogy sokaknak lesz olyan paracetamol okozta májkárosodásuk, amely szervtranszplantációt tesz szükségessé, viszont nem arról van szó, hogy az érintettek a láz- és fájdalomcsillapítók használatát viszik túlzásba. A helyzet kicsit más: mint Makara Mihály hepatológus és belgyógyász főorvostól megtudjuk, a szervátültetettek között arányában főleg azért van sok paracetamolmérgezett, mert például Angliában az öngyilkosság egyik leggyakoribb módszere a paracetamoltúladagolás, ami májelégtelenséget okoz.

Ha valaki előírásszerűen szedi a gyógyszert, akkor semmitől nem kell tartania, még akkor sem, ha például kétszeres túladagolás történik. Emiatt van az, hogy a paracetamoltartalmú láz- és fájdalomcsillapítók nem vénykötelesek: ahhoz ugyanis, hogy ártsanak, gyakorlatilag egy dobozzal kell bevenni belőlük rövid időn, például egy napon belül. Így már valóban okozhatnak szervkárosodást. Akinek eleve van valamilyen májbetegsége, annál az adag értelemszerűen alacsonyabb, ez esetben lehet, hogy már 10 tabletta is árt a májnak – viszont ez sem az a mennyiség, amelyet egy józanul gondolkodó betegnek be kellene vennie.

A matek a lényeg

A paracetamol mindig dózisfüggően okozza a méregtelenítő szerv károsodását, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kis dózisban – 500 milligrammig – még májbetegeknek is adható. Emiatt az ilyen gyógyszerekkel a probléma inkább az, hogy nagyon sok olyan készítmény van, amely paracetamolt tartalmaz, a beteg pedig nincs tudatában annak, hogy tulajdonképpen ugyanazt a hatóanyagot szedte be többször, azt gondolja, kétféle lázcsillapítót vett be, mert kétféle neve van. Pedig sok szerben van paracetamol, van, amelyben önmagában, míg másban kombináltan. Így viszont már könnyen be lehet venni a terápiás adag kétszeresét-háromszorosát vagy akár négyszeresét.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!