Nem kell gyámhatósági engedély, ha gyerekkel emigrálunk

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. április 08. bencze.aron

Újra és újra felbukkant a Facebookon az a tavalyi HVG cikk, ami arra hívta fel a figyelmet, hogy gyámhatósági jóváhagyásra van szükség ahhoz, ha a gyereket szülei tartósan külföldre szeretnék vinni.


Nem csoda hát, hogy amikor ismeretségi körünkben kiderült, a gyerekek jövője érdekében inkább Németországban folytatjuk közös életünket, sorra kaptuk a figyelmeztetést, hogy baj lehet abból, ha az emigrálást nem jelentjük.

Bár nonszensznek tűnt, hogy a magyar gyámhatóság részletesen átvilágítsa anyagi helyzetünket (állítólag olyan szinten, hogy még arra is kíváncsiak voltak, van-e a kivándorolni akaró családnak automata mosógépe), okosabb megoldásnak tűnt a “hagyd magad, hamarabb szabadulsz” elv, úgyhogy telefonon érdeklődtem a helyi gyámügyesektől.

Mint kiderült, aggodalomra már semmi ok: 2014. március 15. óta nem kell az engedély – már ha a szülők közt nincs erre vonatkozóan vita.

Az új szabályozás az új PTK szerint 2014.03.15-től:

4:160 § [A gyermek gondozása, lakóhelyének és tartózkodási helyének meghatározása]

 (5) A gyermek huzamos időn át– így tanulmányok folytatása, munkavállalás vagy más hasonló célból – önállóan vagy egyik szülőjével mindkét szülő egyetértésével tartózkodhat külföldön.

 (6) A gyermek letelepedés céljából történő külföldre távozásához erre vonatkozó szülői engedély szükséges.