Nem kellene valamit tenni az energiaitalokkal? Mondjuk 18 év alattiaknak nem árulni?

Egy egészen „modern” hagyomány fogad minket minden reggel munkába menet: általános- és középiskolások korán reggel álmos fejjel mennek a suliba, miközben kezükben – szinte kivétel nélkül – egy-egy energiaitalos dobozt szorongatnak. Gyűrött arcukat nem több alvással, nem kávéval, hanem a divatos energiaitallal igyekeznek kisimítani, amely talán egyfajta státuszszimbólum is lett.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családháló-esemény
2015. január 23. Paulik András

Egy egészen „modern” hagyomány fogad minket minden reggel munkába menet: általános- és középiskolások korán reggel álmos fejjel mennek a suliba, miközben kezükben – szinte kivétel nélkül – egy-egy energiaitalos dobozt szorongatnak. Gyűrött arcukat nem több alvással, nem kávéval, hanem a divatos energiaitallal igyekeznek kisimítani, amely talán egyfajta státuszszimbólum is lett.


De jól van ez így?

Több cikkben is foglalkoztunk már itt a családháló.hu-n azzal, hogy milyen hatásai lehetne a túlzott energiaital fogyasztásnak. Mindazonáltal, hogy brutálisan káros hatásai vannak a szívre, vitamin háztartásunkra, néhány nap után már kimutathatóan a fogainkra, alkohollal keverve még kegyetlenebb következményekkel számolhatunk és egyéb következményei is lehetnek. Ennek ellenére sokan úgy tekintenek ezekre az italokra, mintha egyszerű üdítők lennének. Pedig nem azok!

Vegyük már észre, amit német kutatások alapján simán kijelenthetünk: ezek az italok megerőszakolják a szívünket!

Az energiaitalok túlzott fogyasztásának pszichológiai és toxikológiai hátteréről is írtunk már, s láthatjuk, hogy nem is olyan egyszerű, hanem egészen összetett, többrétű dologról van szó. Biztos, hogy egy komoly probléma ez, különösen a gyerekeink tekintetében. Hiszen az, hogy egy felnőtt ember hogyan nem figyel a testére, mivel károsítja magát (cigaretta, túlzott alkoholfogyasztás), az egészen más, mint ha egy kiskorú szokásos reggeli rituáléja lesz a kis fémdobozban található felpörgető anyag beszerzése.

Egy általunk megkérdezett szakember szerint az „energiaitalok hatását nem lehet összemosni a kábítószerek potenciáljával. Tehát az energiaitalok – túlzott mértékű – fogyasztása esetében olyan fizikai függőség nem alakul ki, mint egyes kábítószerek fogyasztásakor, mégis előfordulhat egyfajta (pszichés) hozzászokás.” Ami nem jó – tesszük már hozzá mi.

Nálunk a szerkesztőségben is volt, aki rendszeresen fogyasztott energiaitalt, de elmondása szerint olyan heves szívdobogás jött rá sokszor, szíve gyakran extrázott, így hamar „le is jött” a szerről. Sokan beszámoltak arról is, hogy az elsőre meglepően élvezhetetlenül mű ízt hamar megszokja a fogyasztó és még ritkább fogyasztás esetén is többször eszébe jut nap közben, kívánja azt. Mindez talán nem is lenne önmagában baj, ha nem járna együtt a fent említett következményekkel.

Geist Gábor addiktológus szerint ezek a termékek nagyon is vonzó értékeket közvetítenek a fiataloknak: nőiesség, férfiasság, erotika, adrenalin, agresszió, keménység, ördögiesség, ezek gyakorta szimbolikusan meg is jelennek a figyelemfelkeltő csomagolásokon, felmerül a kérdés: nem kellene mégis jogi úton megóvni a fogyasztókat a kockázatoktól? A szakértő szerint, ha e területen felmerülne a jogi szabályzás szükségessége, akkor annak inkább a gyártói, forgalmazói, kereskedői oldalt kellene céloznia, mint a fogyasztókat.

A fenti érvek és tények kapcsán arra jutott a Családháló közössége, hogy felteszi a kérdést:

Nem lenne itt az ideje, hogy az alkohol tartalmú italokhoz hasonlóan az energiaitalokat se árusíthassák 18 év alattiaknak?

Tudjuk, hogy a világ több részén felismerték már az említett veszélyeket és hazánkban is történtek lépések, hogy mondjuk az iskolai büfékben ne lehessen kapni. Mindezek szükségesek, de nem elegendőek!

Legutóbb Vytenis Andriukaitis, az Európai Unió élelmiszer- és közegészségügyi bizottságának vezetője azt mondta, az EU fontolgatja, hogy betiltsa-e az energiaitalok árusítását a 18 éven aluliakak. Az európai fiatalok 68 százaléka iszik energiaitalokat; az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) felmérése szerint 24 százalékuk hetente négynél többször. A tanulmány azt írja, az ideális koffeinbevitel a fiatalok számára: testtömeg(kg) * 3 milligramm / nap.

Ezért nyomatékosan kérjük a döntéshozókat, hogy járják körül a kérdéskört még egyszer és lehetőség szerint szabályozzák azt, hogy a gyerekeink ne férjenek hozzá ehhez a rendkívül káros italhoz!

Néhány statisztikai adat:
 

Vajon miért a Red Bull a 3. legértékesebb alkoholmentes italmárka?

Statistic: Leading 15 most valuable soft drink brands worldwide in 2014, based on brand value (in million U.S. dollars) | Statista
Find more statistics at Statista

 

Így növekszik az energiaitalok eladása az Egyesült Államokban:

Infographic: Energy Drinks | Statista
You will find more statistics at Statista