Nem kérheti, de elfogadhatja az orvos a hálapénzt

A hálapénz az orvos és a beteg számára is sokszor megalázó és kényelmetlen helyzetet teremt. Miért kell fizetnünk, ha ingyenes az ellátás? Mit gondolnak az orvosok?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
pénz
2015. május 07. Csontos Dóra

A hálapénz az orvos és a beteg számára is sokszor megalázó és kényelmetlen helyzetet teremt. Miért kell fizetnünk, ha ingyenes az ellátás? Mit gondolnak az orvosok?


Soha nem adtam pénzt az orvosomnak hálám jeléül, mert úgy gondoltam elég ha megköszönöm a szuper munkáját. Amiért fizetést kap. A hálapénz egy nagyon kényes kérdés és ez akkor látszott leginkább mikor beszélgetésre hívtam ismerőseimet. A legfőbb indok az volt arra, hogy miért fizettek hálapénzt az volt, hogy “különben nem bánnak jól velem”, mert “szeretnék biztosra menni”. Persze olyan is volt, aki azt mondta azért fizetett mert hálás volt. Valóban. A szülése annyira nehéz volt, az orvosa pedig olyan rendes, hogy úgy érezte, így tudja leginkább megköszönni, amit értük tett. 

A legújabb törvénymódosítási javaslat szerint nem minősülne bűncselekménynek a hálapénz, ha egy egészségügyi dolgozó azt utólag fogadja el. Ugyanakkor, ha az orvos az ingyenes ellátást valamilyen juttatáshoz kötné az már büntetendő lenne. A javaslat megosztja a szakmát és a társadalmat is.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidensszövetség elnöke, elmondta, a hálapénzrendszer elűzi az orvosokat Magyarországról, ezért ennek a „szoftkorrupt” rendszernek a konzerválása súlyos hiba lenne a jogalkotótól. Mint mondta, a hálapénzrendszer megszüntetése tekintetében álláspontjuk nem változott: az államnak kell garantálnia az egészségügyben dolgozók – akár lépcsőzetes – bérrendezését, amely után a hálapénz minden formáját és a „rendszer” minden résztvevőjét büntetni kell. Hozzátette, a bérrendezésnek épp a hálapénz miatt nincs meg sem a politikában, sem a társadalomban a támogatottsága – tudta meg az Magyar Nemzet.

Nem szeretik, de elfogadják?

Ma Magyarországon minden második ember azt gondolja, hogy az egészségügyi intézményekben hálapénzt kell adnia azért, hogy megfelelő ellátást kapjon – ez derül ki a Gallup Intézet felméréséből. Egy neve elhallgatását kérő fiatal orvos elmondta, kollégáival nem szeretik, ha a betegek pénzt adnak a munkájukért. Mint mondja, nem a plusz juttatásért, hanem a szakma szeretete miatt választották ezt a hivatást maguknak. A megkérdezett orvosok nem támogatják és kifejezetten károsnak tartják a paraszolvenciát. Az MRSZ kutatásából kiderül, az orvosok 89 százaléka elvben elutasítja a hálapénz ötletét, noha 70 százalék mégis elfogadja a borítékot. A megoldás a béremelésben rejlik. Egy magyar lány, aki jelenleg Bécsben él azt mondta, a kórházban, ahol dolgozik béremeléssel szorítják háttérbe a hálapénz elfogadását. Az egészségügyben dolgozóknak körülbelül száz-kétszázezer forinttal lett több a fizetésük. Ennek azonban „ára” van, ha valakiről kiderül, hogy pénzt fogad el, azonnal kirúgják. 

8,3 milliárd forintnyi hálapénz

A KSH adataiból kiderült, a tavalyi évben 8,3 milliárd forint hálapénzt adtunk az egészségügyi szolgáltatásokért. Ebből a legnagyobb összeget, 4,1 milliárd forintot a kórházi orvosok kapták, utána következnek a házi- és szakorvosok 2,5 milliárd, a fogorvosok 1,1 milliárd forinttal, végül az ápolók, orvosi asszisztensek, műtősök 508 millió forinttal.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár javaslata szerint, ha az orvosok vállalják, hogy nem fogadnak el hálapénzt, és nem mennek külföldre, akkor 100-200 ezer forintos nettó bérkiegészítést kapnának.