Nem tétlenkedik a portugál baloldal: a leszbikusoknak is jár saját gyerek!

A baloldali többségű portugál parlament elintézte, hogy az azonos nemű párok is fogadhassanak örökbe gyereket, s a leszbikusok mesterséges megtermékenyítéssel saját gyermeket szülhessenek. Ütős filmrészlet jutott erről eszünkbe!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. november 23. Paulik András

A baloldali többségű portugál parlament pénteken elfogadta, hogy az azonos nemű párok az általános szabályok szerint fogadhassanak örökbe gyermeket, s a leszbikusok mesterséges megtermékenyítéssel saját gyermeket szülhessenek.


A törvényhozás vendégkarzatán LMBT-szervezetek számos aktivistája hangosan ünnepelte az első olvasatban megtartott voksolás eredményét.

A Szocialista Párt, a Kommunista Párt és a Baloldali Blokk az októberi parlamenti választások kampányában ígéretet tett ezeknek az intézkedéseknek az elfogadására. Most azonban a reformok mellett szavazott a tíz napja megbuktatott Pedro Passos Coelho kormányfő konzervatív-liberális Szociáldemokrata Pártjának (PSD) több képviselője is.

Felülírva a nemrég távozni kényszerült jobbközép kormány által keresztülvitt egyik jogszabályt, a parlament pénteken megszüntette a terhesség tizedik hetéig saját akaratból elvégeztetett abortuszokra kirótt kórházi költségeket, emellett megszüntette az ilyen beavatkozások előtt kötelező tanácsadás intézményét is.

A PSD és koalíciós partnere, a Demokratikus és Szociális Központ (CDS-PP) az október 4-i választásokon elvesztették abszolút többségüket, és kisebbségi kormányuk csak 11 napig tudott hivatalban maradni. Ezek a pártok korábban még az azonos nemű párok korlátozott örökbefogadási jogának bevezetését is több ízben megakadályozták.

A mélyen katolikusnak és konzervatívnak tartott országban 1982-ig a homoszexualitás maga is büntetendő volt. Az azonos nemű párok házasságát 2010-ben a katolikus egyház heves ellenállása mellett vezették be, akkor is baloldali parlamenti többség mellett. A lisszaboni parlament három évvel később, 2013-ban hozott törvényt arról, hogy az azonos nemű házastársak örökbe fogadhatják partnerük gyermekeit, de nem tette lehetővé, hogy ugyanúgy fogadhassanak örökbe gyermeket, mint a heteroszexuális párok.


Erről nekünk csak ez a részlet jutott eszünkbe a Brian élete című filmből – csak 2 perc, ha megnézitek, megértitek: