Nemcsak az anyákat érintheti a baby blues

Az újdonsült apukákra is legalább annyira jellemző lehet a szülés utáni szorongás, hangulatzavar és depresszió, mint az anyukákra - állítják egy új tanulmány szerzői. A baby blues a szülők minimum egyötödére jellemző.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baby blues
2016. február 15. Gyarmati Orsolya

Az újdonsült apukákra is legalább annyira jellemző lehet a szülés utáni szorongás, hangulatzavar és depresszió, mint az anyukákra – állítják egy új tanulmány szerzői. A baby blues a szülők minimum egyötödére jellemző.


A szülés utáni hangulatzavarok pontos okát még nem sikerült kiderítenie a szakembereknek, de a hormonoknak mindenképpen nagy szerepe van ebben. A zavar rizikója magasabb azoknál a pároknál, akiknél nehezebben fogant meg a kisbaba, akik komplikációkkal néztek szembe a várandósság vagy a szülés ideje alatt, akik elveszítették a kisbabájukat, vagy akik gyermekénél komolyabb egészségügyi problémát diagnosztizáltak. Azonban a baby blues és a szülés utáni depresszió teljesen egészséges várandósság és szülés után kialakulhat. A baby blues, illetve a szülés utáni depresszió tünetei közé tartoznak az alvászavarok, a kisbabával szembeni közöny, a félelem, a szorongás, az aggodalmaskodás stb.