Nevezzük nevén – szexuális felvilágosítás nyelvi nehézségekkel

Előbb jön el a pillanat, mint azt gondolnánk, amikor gyerekünk kérdéseket szegez nekünk a szexualitással kapcsolatban. Tudjuk, hiszen minden neveléssel foglalkozó könyv sulykolja: ne titkolózzunk, feleljünk bátran és pontosan! Jó, de mégis mit mondjunk, és a „dolgokat” minek nevezzük?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. október 11. Paulik András

Előbb jön el a pillanat, mint azt gondolnánk, amikor gyerekünk kérdéseket szegez nekünk a szexualitással kapcsolatban. Tudjuk, hiszen minden neveléssel foglalkozó könyv sulykolja: ne titkolózzunk, feleljünk bátran és pontosan! Jó, de mégis mit mondjunk, és a „dolgokat” minek nevezzük?


Első élmények

Az első, testünkkel kapcsolatos tapasztalatok kisbaba korban érnek bennünket. Nem mindegy, hogy a mosdásnál, öltözködésnél a gyermek megérintheti-e a nemi szerveit, vagy valaki erőteljesen rászól, hogy „ne játssz a fütyiddel!, „vedd ki a kezed a bugyidból!”, stb. Kisgyerek korban a nemi szervek simogatása a saját test felfedezéséhez tartozik, ami jó érzéssel tölti el és nyugtatóan hat rá. Ez még nem a kamaszkori vágy, nem is szabad ekként kezelni. Amennyiben nem válik feltűnően gyakorivá, nem kell róla beszélni. Pont azért ne beszéljünk, róla, ne kérdezgessük, „hogy mit csinálsz?” mert nem tudja megfogalmazni, és csak a bizonytalanság, egy megnevezhetetlen rossz érzés kötődne egy teljesen normális testi érintéshez. Ugyanúgy, amikor a tükörben nézegeti magát, különböző arcokat vág, ismerkedik a külsejével, a testiség ezen formáját is tekintsük a tanulás részének.

Erotikus reagálásra már az 1-2 éves kisgyermekek is képessé válhatnak, némelyikük akár az orgazmusig is eljuthat.  2-3 évesen szabályozni tanulják a vizelet- és székletürítésüket, s rendszerint elkezdik a nemi szervük szándékos ingerlését is.  Ilyenkor általában még nem tudják, hogy ez „szexuális viselkedés”.  Egyszerűen élvezik a kellemes érzéseket, s ez könnyen szokásukká is válna, ha a szülők vagy más felnőttek meg nem tiltanák vagy büntetnék miatta.  Az ezáltal kiváltott bűntudat néha a felnőttkorba nyúló szexuális gátlásokat  és funkciózavarokat  okoz.  (http://www.szexualpszichologia.hu/evtized.htm)

Nyelvi gyötrődések

Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen már a szavak használata is meghatározza a viszonyunkat a testiséghez, utal kulturális gyökereinkre, a családi szóhasználatra.

A fütyi- hímvessző- pénisz, vagy punci –hüvely-vagina, netán szeméremtest (hogy ezek népnyelvi, durvább változatait ne is említsük) szavak nem könnyítik meg a helyzetet. Míg az egyik gyerekes, a másik túl tudományos vagy erőltetett.
Az aktust illetően talán egyszerűbb a dolgunk, a szeretkezés szó utal az érzelmi kapcsolatra, és a szeretet szó érthető a gyerekek számára, tehát kötni tudják saját érzéseikhez.

Konkrét kérdésre konkrét választ!

A gyerekek már egészen fiatal korban találkoznak a szexualitással is. Reklámok, plakátok egyértelműen szexuális jelzéseket közvetítenek, amelyek számukra homályos, titkos, nem érthető üzeneteket közvetítenek. Mégis, általában nem ezek indikálják bennük a kérdéseket, hanem a konkrét helyzetek: új kistestvér érkezése, villamoson utazó „nagyhasú” kismama, vagy az állatvilág példái – a tyúkokat kergető kakas, a park galambjainak vagy a kutyáknak, netán a hörcsögöknek a párosodása a terráriumban.

Tehát, amikor mutatja egy három éves, hogy nézd, mit csinálnak a kutyák, az egyik rámászott a másik hátára, akkor nem kell egyetértően bólogatnunk, hanem egyszerűen megjegyezni, hogy párzanak.
A hogyan kerültem a hasadba? kérdésre sem kell tudományos részletességgel elmagyarázni az aktust, hanem, főleg a szülők szeretetét hangsúlyozva elmesélni, hogyan juttatja a spermiumot( magocskát) az apa a petesejthez.

A kiskamaszok ritkán tesznek fel kérdéseket szüleik szexuális életéről. Bár tudják, hogy nem csak baráti viszonyról van szó köztük, ez más „kategória”. Nem úgy gondolkodnak róluk, mint a többi felnőttről, számukra ők a „szexualitás felett álló” lények – szülők.

Megkönnyíti a beszélgetést, ha nemcsak a gyerek, hanem a szülők testéről való beszéd sem tabutéma, ha a fürdőszobába be lehet menni vagy ellenkezőleg, ha valaki úgy szeretné, akkor ne lehessen bemenni, de ne azért, mert titok, hanem azért, mert egyedül szeretnék lenni. Fontos szabály, hogy ne érhessen a gyerekhez az, akinek az érintését nem fogadja szívesen. Ne kelljen puszit adnia a látogatóba érkező nagynéninek, de még a szülők vagy nagyszülők érintését is szabadjon elutasítani. Ezek rövid ideig tartó, pillanatnyi feszültségekből adódhatnak, a jól ismert családtagokat úgysem tartja távol magától a gyerek. De ez a fajta szabadság a későbbiekben segítség lehet akkor, amikor már szexuálisan akar közeledni feléje valaki, el tudja hárítani, amit/akit nem akar.

Szexualitás  – magyarul nemiség. Tévesen a szeretkezéssel és annak hagyományos formájával, a közösüléssel azonosítják.  Holott mai ismereteink alapján a  szexualitás  az emberi faj kétneműségéből – vagyis hímnemű és nőnemű  egyedeiből –  adódó, alapvető sajátossága, amely a faj fenntartásához szükséges, reproduktív viselkedéstől függetlenné vált erotikus, továbbá a két nem viszonyának alakulását kifejező nemi szerepviselkedést és mindezek pszichikus vonatkozásait is tartalmazza. (http://www.szexualpszichologia.hu/evtized.htm)

Szexualitás a filmekben

Ha képeken, filmeken találkozik a szexualitással a gyerek, figyelembe kell venni, hogy amit lát, azt valóságnak hiszi, és a szeretkezést erőszaknak éli meg. Nem tud különbséget tenni az öröm, az orgazmus hangjai és a kiabálás, vagy segélykérés között. Látványban sem érti, hogy miért birkózik két ember, amikor korábban azt suttogták egymásnak, hogy szeretlek. Ilyenkor sem kell a kicsiknek túlbonyolítani a választ, nem hazudunk, ha ezt a felnőttek játékának nevezzük.

Fontos azonban, hogy más a szerelem, az örömszerző együttlét képi kifejezése, mint a pornófilmek világa. Ezt abban a pillanatban, ahogy tudomást szereztünk róla, hogy kiskorú gyerek ilyen oldalakat nézett, tisztázni kell.

A szülőknek először a saját görcseiket, szégyenérzetüket kell legyőzni ahhoz, hogy a szexualitásról érthetően, világosan tudjanak beszélni. Ahogy testünk más részeiről is képesek vagyunk megfelelni a gyerekek kérdéseire, úgy nemiségünk vagy szaporodásunk sem lehet tabutéma. Azt azonban érzékeltessük, hogy a szeretkezéskor valami nagyon jó dolog történik két ember között, és a megtermékenyülés, egy új élet kialakulása még a biológiai ismeretek birtokában is csoda.