Nincs felelőse a miskolci csecsemőhalálozásoknak

Több tényező együttes hatása okozta a miskolci koraszülöttek halálát augusztusban - közölte az egészségügyi államtikárság. A vizsgálat megállapította, hogy járvány volt a koraszülött osztály egyik részlegén, de a szakértők szerint mindenki a szabályok szerint járt el, és nincs egyértelmű személyi felelőse a történteknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. október 22. Gyarmati Orsolya

Több tényező együttes hatása okozta a miskolci koraszülöttek halálát augusztusban – közölte az egészségügyi államtikárság. A vizsgálat megállapította, hogy járvány volt a koraszülött osztály egyik részlegén, de a szakértők szerint mindenki a szabályok szerint járt el, és nincs egyértelmű személyi felelőse a történteknek.


“A koraszülés, az alacsony születési súly, alapbetegségek, illetve az ebből adódó rosszabb életkilátások és a bakteriális fertőzés okozta járvány egyaránt szerepet játszottak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülött intenzív centrumában észlelt halálesetek bekövetkeztében” – közölte hétfőn az egészségügyi államtitkárság.

A járványügyi, epidemiológiai és szakfelügyeleti vizsgálat után a szakértők megállapították azt is, hogy az orvosi ellátás valamennyi elhunyt esetében a szakma szabályai szerint történt. A szakmai vizsgálat tehát nem állapított meg egyértelmű személyi felelősséget.

Mint arról beszámoltunk, augusztusban néhány nap alatt nyolc újszülött halt meg a miskolci kórház koraszülött intenzív centrumában, és Orbán Viktor azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben. A koraszülött és újszülött pathológiai osztályokra azon csecsemők kerülnek felvételre, akik elesettebb állapotban jönnek világra, életesélyük alacsonyabb, vagy jóval alacsonyabb az átlagos újszülöttekhez képest.

A kórház saját hatáskörben azonnal megtette a szükséges megelőző járványügyi intézkedéseket. Párhuzamosan az Egészségügyért Felelős Államtitkárság által felkért szakértők bevonásával járványügyi, epidemiológiai és szakfelügyeleti vizsgálat indult. Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok száma megközelítette az ötszázat.