Nők a hadsereg elitalakulataiban

Az amerikai védelmi minisztérium szerint a hadsereg elitalakulatai felkészültek a nők befogadására, így terveket kell készíteniük a gyakorlati megvalósítást illetően.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. június 27. bencze.aron

Az amerikai védelmi minisztérium szerint a hadsereg elitalakulatai felkészültek a nők befogadására, így terveket kell készíteniük a gyakorlati megvalósítást illetően.


A napokban az amerikai védelmi minisztérium illetékesei közölték, hogy a jövőben lehetőség nyílik arra, hogy nők is csatlakozhassanak a fegyveres erők elitalakulataihoz, adja hírül a The New York Times.

A lépés többek között olyan egységekre is kiterjed, mint a tengerészgyalogság, vagy az Oszama bin Laden likvidálásában kulcsszerepet játszó Navy Seals. A különböző alakulatok vezetői azt a feladatot kapták, hogy készítsenek külön-külön a nők integrációjára irányuló terveket. A bejelentés – nem meglepő módon – eltérő fogadtatással találta szembe magát a két rivális politikai tábor soraiban: a társadalmi reformok élharcosainak számító demokraták közül a New York-i Kirsten Gillibrand szenátor úgy véli, hogy a lépés mind morális, mind katonai szempontból erősíti az Egyesült Államokat, ráadásul lehetőség nyílik a nők számára a katonai ranglétrán való feljebbjutásra, ami a vezetés diverzitását növeli.

Republikánus kollégája, az oklahomai James M. Inhofe viszont nyilatkozatában kilátásba helyezte olyan jogi szabályok megalkotását, melyek gátat szabnának a harcképességet „hátrányosan érintő” reformoknak.

A cikk szerint a nők jelenleg 15 százalékát adják az amerikai fegyveres erők összlétszámának, akik közül sokan tapasztalták meg a frontvonalbeli harcokat, továbbá azt is megemlíti, hogy az iraki és afganisztáni háborúk több mint 100 női katona életét követelték a 280 ezerből.