Nők ezrei halnak meg stroke-ban, csak mert ápoltak

Nők ezrei halnak meg stroke-ban azért, mert jól öltözöttek, ügyelnek a külsejükre, és első blikkre egészségesnek tűnnek, az orvosaik pedig nem ismerik fel az intő jeleket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. október 09. Gyarmati Orsolya

Nők ezrei halnak meg stroke-ban azért, mert jól öltözöttek, ügyelnek a külsejükre, és első blikkre egészségesnek tűnnek, az orvosaik pedig nem ismerik fel az intő jeleket.


Ezt a párizsi Pitie Salpetriere Kórház egyik vezető kutatóorvosa, Pierre Sabouret és csapata derítette ki. A felmérésbe 15 ezer embert vontak be, és megállapították, hogy nőknél sokkal kisebb arányban diagnosztizálnak szív- és érrendszeri betegségeket, mint a férfiaknál, csakhogy ez nem annak köszönhető, hogy náluk valóban ennyivel kisebb lenne az ilyen jellegű problémák előfordulása.

Dr. Pierre Sabouret szerint a háziorvosok valamint a szakorvosok sokkal nehezebben diagnosztizálják a szívritmuszavar leggyakoribb formáját, a pitvarfibrillációt a nőknél, ezzel növelve a stroke kockázatát, nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire gyakoriak ezek a problémák a nők körében, és így nem is végzik el a szükséges vizsgálatokat. „Sokszor úgy gondolják, hogy ha egy női páciens egészségesnek néz ki, szépen van felöltözve, szemmel láthatóan törődik magával, akkor biztosan nincs semmi baja” – tette hozzá. A felmérés ugyan Franciaországban készült, de Sabouret szerint egy globális problémáról van szó.

De nézzük a pontos számokat. A kutatás szerint az atriális fibrilláció vagyis pitvarremegés esetén, 70 év alatti nőknél 56 százalékkal kevesebb az esélye, hogy megfelelő kezelést kapjanak, mint azok a férfiak, akiknél hasonló az ilyen egészségügyi problémák kockázata. Ez a szívritmuszavar, ami stroke-hoz vezethet állítólag, minden 14. embert érint 65 felett. A tanulmányban, amelynek eredményeit egy amszterdami kardiológus konferencián tettek közzé, többek között az is benne van, hogy hetvenéves kor felett a két nem közötti különbség valamelyest csökken, de még így is közel 30 százalékkal kisebb az esélye annak, hogy a nők megkapják azokat a kezeléseket, amellyel csökkenteni lehet a stroke esélyét.