Nőként a világban – hol a legjobb?

A legjobb hely a nők számára jelenleg Izland. Egyúttal ez a legbiztonságosab ország gyermekszülés szempontjából is. A leghosszabb fizetett szülési szabadság az észteknél jár. A szlovének pedig abban vezetnek, hogy itt végzik a férfiak a legtöbb házimunkát. Globális körkép a gyengébb nemet érintő kérdésekről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
biztonság
2016. március 28. Gyarmati Orsolya

A legjobb hely a nők számára jelenleg Izland. Egyúttal ez a legbiztonságosab ország gyermekszülés szempontjából is. A leghosszabb fizetett szülési szabadság az észteknél jár. A szlovének pedig abban vezetnek, hogy itt végzik a férfiak a legtöbb házimunkát. Globális körkép a gyengébb nemet érintő kérdésekről.


A hely, ahol a legjobb nőnek lenni – Izland

A World Economic Forum 2015-ben ebben a kérdésben az első helyen végzett, maga mögött hagyva a norvégokat, a finneket és a svédeket. Kanada nagyon hátra sodródott egy év alatt: míg 2014-ben még a 19., 2015-ben már csak a 30. helyen állt. Náluk ugyanis egyre nagyobb a különbség női és férfi fizetések között, ráadásul nagyon kevés a női politikus.

Ahol a legbiztonságosabb babát szülni – Izland

Ugyancsak ez az északi, hideg ország tűnt tavaly a legjobbnak gyerekszülés szempontjából. Izlandon az anyai halandóság aránya rendkívül alacsony: 100 ezer szülésre mindössze három haláleset jut. Ráadásul az 5 év alatti gyerekhalandóság mértéke is rendkívül kicsi: 100 ezer születésre mindössze egyetlen egy gyerekhalál jut. Összehasonlításképpen: Sierra Leonéban ez az arány kétszázszor nagyobb. Noha 1990 óta az anyai halálozások 44 százalékkal csökkentek, még ma is naponta 830 nő hal meg szülés vagy várandósság alatt. A tragédiák legtöbbször megelőzhetőek lennének…

Ahol a legtöbb ideig kapnak az anyák pénzt – Észtország

Észtországban a szülők akár három évet is kivehetnek, ha gyerekük születik. Az első 435 napban fizetésük teljes összegét megkapják, a fennmaradó időben pedig annak egy részét. A szülők szabadon dönthetik el egymás közt, ki mennyit szeretne otthon maradni. Érdekességképpen: Bulgáriában a nagyszülők is elmehetnek fizetett „unokázási” szabadságra, ha az anya visszamenne dolgozni. Koreába és Japánban az apák is kapnak egy év fizetett szabadságot, ha gyerekük születik. Az USA viszont egyáltalán nem kínál bármiféle pénzbeli juttatást az anyáknak.

Ahol a férfiak a legtöbb házimunkát végzik – Szlovénia

Egy felmérés szerint a szlovén férfiak napi 114 percet töltenek takarítással, mosogatással. (Ebben a versenyben a dánok a másodikak 107 perccel. A sor legvégén az indiai férfiak kullognak napi 19 percnyi házimunkával. A láthatatlan munka, amit a világban leginkább a nők végeznek, egyre nagyobb figyelmet kap az egyenlő jogokat hangsúlyozó diskurzusokban.

A legbiztonságosabb ország egy nő számára – Szingapúr

Szingapúrban a nők 92 százaléka mondja azt, hogy nyugodt szívvel mászkál akár éjszaka is az utcán. Ehhez képest pl. Kanadában már csak 69 százalék nyilatkozik így.

Ahol nők és férfiak fizetése között a legkisebb a különbség – Új-Zéland

A teljes munkaidőben dolgozó új-zélandi nők csupán 5,6 százalékkal keresnek kevesebbet mint a férfiak. Ez a különbség Koreában a legnagyobb, ahol a nők 37 százalékkal kapnak kevesebb pénzt ugyanazért a munkáért.

Ahol a legtöbb önerőből milliárdossá lett nő él – Kína

A saját erejéből vagyonossá lett összes nő kétharmada kínai. Közülük a leggazdagabb a 45 éves Zhou Qunfei, aki szegény családba született valahol egy kis kínai faluban. Később gyári munkás lett, majd megalapított a Lens Techologyt, a világ legnagyobb, mobiltelefonokra és tabletekre képernyőt gyártó cégét.

Forrás: The Globe and Mail (via)