Nőkről az ENSZ-ben – elismerő petíciót vett át Novák Katalin

Az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának ülésszakára utazó Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár New Yorkban átvette a civilek köszönetét kifejező petíciót.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. március 11. Paulik András

Az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának ülésszakára utazó Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár New Yorkban átvette a civilek köszönetét kifejező petíciót.


Az ENSZ-ben megrendezésre kerülő magas szintű találkozón tavaly decemberben a hazánkat képviselő magyar delegáció kifejezte elköteleződését a család, mint „Magyarország legfontosabb nemzeti erőforrása” mellett. Balog Zoltán miniszter New York-i beszédében kitért az Alaptörvény házasságról szóló passzusára, mint az egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejövő életközösségre, továbbá az emberi méltóság sérthetetlenségére és a magzat fogantatás pillanatától kezdődő védelmére.

A család és a házasság intézménye melletti elköteleződésnek nagy hatása volt: civilek köszönet-nyilvánító petíciót indítottak Magyarország és hazánk ENSZ képviselete felé. A petíciót, melyet több mint 22 000-en írtak alá, Novák Katalin államtitkár vette át a szervezőktől március 10-én, a Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottság ülésszaka alatt.

Az petíció átadására Magyarország állandó ENSZ képviseletén került sor számos civil szervezet képviselőjével. A résztvevőket Bogyai Katalin, nemrégiben kinevezett ENSZ nagykövet látta vendégül. A nagykövet asszony köszöntőjében kitért a házastársak támogató hozzáállásának fontosságára és a kommunikáció szerepére a családban. Novák Katalin az aláírások átvételét követően megköszönte a civil szervezetek együttműködő munkáját és támogatását, majd kiemelte, hogy a családügy központi helyet foglal el a magyar politikában és a döntések előkészítésekor figyelembe veszik a családokra gyakorolt hatásokat. A petíciót elindító spanyol kezdeményező a decemberi rendezvényen elhangzottakra hívta fel a figyelmet, miszerint „a család a nemzet fennmaradásának alapja.”

Az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottsága minden év márciusában, civil szervezetek programjaival párhuzamosan tartja ülésszakát. A különböző országok delegációi mellett több ezer civil szervezet vesz részt az ENSZ new yorki székhelyén szervezett programokon. Március 9-20-ig a Pekingi Cselekvési Program lesz napirenden, mivel elfogadásának 20. évfordulója van idén.

A petíció megtekinthető az alábbi linken:
http://citizengo.org/en/14671-thank-hungary-promoting-family-un

Novák Katalin kiemelte: a nők és férfiak közötti harmonikus egyensúly megteremtése a családban és a foglalkoztatás terén kiemelt célunk. Örömmel tölt el, hogy itt, ezen a magas szintű találkozón egy Magyarország szervezésében megtartott kísérőrendezvényben bemutathattam a magyar védőnői hálózatot, amely oly nagy segítséget nyújt a családoknak és kiemelten a nőknek. A miniszteri kerekasztal alatt beszámolhattam a magyar kormány foglalkoztatáspolitikai intézkedéseiről, melyek a nők helyzetének javításához, a családi élet és munka összehangolásához, valamint a nők és férfiak társadalmi egyenlőségének előmozdításához is hozzájárulnak. 

Az ENSZ Nők Helyzetét vizsgáló Bizottsága 59. ülésének célja, hogy felülvizsgálja milyen előrehaladás történt a nemek egyenlősége területén és felmérje, hogyan valósult meg a 20 éve elfogadott Pekingi Nyilatkozat és a Cselekvési Platform végrehajtása. A rendezvényen 8600-an vesznek részt, az ENSZ-tagállamokat alelnökök, miniszterelnök-helyettesek és közel 90 miniszter képviseli, 650 kísérő rendezvényt szerveznek az ülések margóján, és olyan meghívottak szólalnak fel, mint Ban-Ki-moon ENSZ-főtitkár, Hillary Clinton, Ellen Johnson-Sirleaf, libériai elnök asszony vagy Patricia Arquette Oscar-díjas színésznő.