Novák: fontos a gyermekek figyelmét is felhívni a fenntartható fejlődésre

Fontos, hogy nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek figyelmét is felhívják a fenntartható fejlődés jelentőségére - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kedden az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bolygó
2015. augusztus 05. Csontos Dóra

Fontos, hogy nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek figyelmét is felhívják a fenntartható fejlődés jelentőségére – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kedden az MTI-nek telefonon nyilatkozva.


Az államtitkár Milánóban megnyitotta a világkiállítás keretében a budapesti Mesemúzeum által szervezett magyar kiállítást. Ezt követően Novák Katalin kifejtette: Milánóban meghirdettek egy pályázatot, amelyre 125 pályamű érkezett, és ezek közül választottak ki 20 installációt, köztük a magyart. A kiállításon a magyar mesevilágon, mesekultúrán keresztül igyekeznek megismertetni a gyermekekkel a fenntartható fejlődést és az egészséges életmódot.

Kiemelte: fontos a gyermekek megszólítása, hogy a világkiállítás ne csak a felnőtteknek szóljon, hanem legyen üzenete a gyermekek számára is. Lényeges viszont, hogy a gyermekek ne elvont fogalmakkal találkozzanak, például nem a biodiverzitásról vagy a GMO-mentességről kell nekik beszélni, hiszen ezek a fogalmak a gyermekeknek nem jelentenek semmit – magyarázta.

Hangsúlyozta: hasznos lehet, ha olyan mesevilágot teremtenek nekik, amelyen keresztül a gyakorlatban, a saját élményeiken át, múzeumpedagógiai eszközök segítségével mondják el nekik, miért fontos a fenntartható fejlődés, hogy mit jelent az, hogy úgy éljünk a Földön, hogy ‘használjuk, de nem kihasználjuk a bolygónkat’. Így lehet elérni a világkiállítás igazi célját, amelyhez ezzel Magyarország is hozzájárulhat – tette hozzá.

Az államtitkár arról is beszélt: elképzelhető, hogy Olaszországban lesz lehetőség arra, hogy más helyszíneken is bemutassák az installációt, és utána jó lenne, ha Magyarországon indulhatna körútra, és itt is minél több gyermek megtekinthetné a színvonalas, rendkívül értékes kiállítást.

Novák Katalin milánói látogatása keretében ellátogat az Expóra is, ahol megtekinti a magyar pavilont, valamint más országok pavilonjait is.