Novák Katalin: 1,2 milliárd forintra lehet pályázni az Erasmus+ programban

Több mint 4 millió euróra, azaz 1,2 milliárd forintra lehet pályázni idén Magyarországon az Erasmus+ program ifjúsági szegmensében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy keddi, budapesti sajtótájékoztatón.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. január 27. Csontos Dóra

Több mint 4 millió euróra, azaz 1,2 milliárd forintra lehet pályázni idén Magyarországon az Erasmus+ program ifjúsági szegmensében – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy keddi, budapesti sajtótájékoztatón.


Novák Katalin fontosnak nevezte, hogy a fiatalok világot lássanak és külföldi tapasztalatot szerezzenek, mert így nőnek a lehetőségeik a munkaerőpiacon. Az államtitkár ugyanebből az okból hívta fel a figyelmet az Európai Önkéntes Szolgálatra (EVS), amely idén húszéves.

Novák Katalin jelentkezésre biztatta a fiatalokat, és megjegyezte, hogy mind az Erasmus+, mind az EVS ‘nyitott’, vagyis sem a diploma, sem a nyelvvizsga nem feltétele annak, hogy valaki pályázzon.

Az EVS-ről szólva az államtitkár elmondta, hogy a fiatalok egyre többen végeznek önkéntes, ellenszolgáltatás nélküli munkát. A program keretében akár egy évet is külföldön tölthetnek, bekapcsolódva valamilyen közhasznú tevékenységbe, amely gyermekek táboroztatásától kezdve idősek gondozásáig sok minden lehet. A nyertes pályázónak fizetik az utazását, a szállását, és még egy kis zsebpénzt is kap – tette hozzá.

Novák Katalin közölte, hogy elindították az onkentes.gov.hu internetes portált, amely ‘összeköti a keresletet a kínálattal’, mivel azon mind a leendő önkéntesek, mind az önkéntes munkát szervezők jelentkezhetnek.

Schanda Tamás, az Emmi ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy évente háromszor lehet pályázni az Erasmus+ programban, és az idei első határidő egy hét múlva, február 2-án jár le. A másik két időpont április 26. és október 4. lesz – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy a pályázatokat elektronikus úton kell beadni, és két hónapon belül dől el, hogy valaki nyert-e. Az Erasmus+ programban a 13-30 évesek, az EVS-en pedig a 17-30 évesek vehetnek részt.

Schanda Tamás hangsúlyozta, hogy a projektek mintegy nyolcvan százalékig előfinanszírozottak, így azok is jelentkezni tudnak, akiknek korlátozottabbak az anyagi lehetőségeik.