Novák Katalin: az önkéntesek legnagyobb kincsüket adják, az idejüket

Új nemzedék újratöltve névvel elindult egy olyan komplex program, amely az ifjúsági fejlesztések fedezésére szolgál. A család és ifjúságügyekért felelős államtitkár elmondta: az elmúlt évtizedek legnagyobb ifjúsági fejlesztési programjára 2020-ig, 5 milliárd forint áll rendelkezésre. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. június 13. Vajda Boglárka

Új nemzedék újratöltve névvel elindult egy olyan komplex program, amely az ifjúsági fejlesztések fedezésére szolgál. A család és ifjúságügyekért felelős államtitkár elmondta: az elmúlt évtizedek legnagyobb ifjúsági fejlesztési programjára 2020-ig, 5 milliárd forint áll rendelkezésre. 


A projekt keretében a megyeszékhelyeken, és Budapesten tervezett 20 közösségi térből már 15-öt átadtak országszerte a fiataloknak. Ezeken a helyeken az ifjúságnak értelmes időtöltést biztosítanak majd az ott dolgozók, a fogyasztás kényszere nélkül. A tartalmas időtöltés mellett az érdeklődők munkalehetőségekről, pályaválasztásról, ösztöndíj programokról és az önkéntes munkalehetőségekről is tájékozódhatnak.

Magyarországon, az elmúlt évtizedekben duplájára nőtt az önkéntes munkát vállalók száma – mondta Novák Katalin. Ez azt jelenti, hogy a felnőttek 30 százaléka, tehát minden harmadik felnőtt végez kisebb- nagyobb önkéntes feladatot.  Ráadásul az önkéntes munka haszna gazdasági értelemben is mérhető, akár egyszázalékos GDP-növekedés is elérhető a segítségével.

Novák Katalin elmondta azt is, hogy elindult a www.onkentes.gov.hu internetes portál, az Ifjúsági és Önkéntes Módszertani Központ, amelynek a feladata, hogy a szervezetek, akiknek szüksége van önkéntesekre és azok, akik segíteni szeretnének egymásra találjanak.

Novák Katalin tetszőleges önkéntes munkára hívta meg a Sport államtitkárságot, dr. Szabó Tünde révén, Kecskemét Város lakosait, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester révén, és a népszerű Animal Cannibals együttes tagjait. Fontos szerinte, hogy önkéntességet mindenki népszerűsítse a környezetében.

Az államtitkár kihangsúlyozta, példaértékű, hogy amikor valami katasztrófa történik, akkor tömegek mozdulnak meg egy-egy felhívásra. Fontos azonban, hogy ne csak a különleges helyzetekben segítsünk, hanem a hétköznapok része legyen életünkben az önkéntes munka.

A kismamák és a nyugdíjasok is keresik a lehetőségeket, mivel tudnának segíteni. Nincs szükség óriási tettekre: elég az is, például ha vásárolni indulunk, akkor a szomszéd idős nénit megkérdezzük, szüksége van-e valamire.

Az önkéntesek a legnagyobb kincsüket adják: az idejüket. Novák Katalin és Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárral szabadságuk idején, a Down –szindrómás gyerekek Szalóki utcai lakóotthonában végeztek önkéntes munkát. Az eső, és a rossz idő sem tántorította el a segítőket: szorgos kezek csiszolták, festetté újra a lakóotthon asztalait és padjait.