Novák Katalin: Az önkéntesség az önzetlenség megerősítése

Egy 1985-ös ENSZ-határozat segített abban, hogy a társadalom elismerje, a kormányok pedig támogassák az önkéntes munkát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos programsorozatot indított az önkéntes tevékenység további népszerűsítéséért.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. december 09. Csontos Dóra

Egy 1985-ös ENSZ-határozat segített abban, hogy a társadalom elismerje, a kormányok pedig támogassák az önkéntes munkát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos programsorozatot indított az önkéntes tevékenység további népszerűsítéséért.


A tárca is szervez ilyen találkozókat, a hétvégén hátrányos helyzetű gyermekekkel sütöttek mézeskalácsot az államtitkárok.

Sokakban természetes ösztön a másokon segítés, de az állandó rohanás miatt egyre értékesebb lett a szabadidő, így az is, amit ebből fordítunk mások támogatására – mondta Novák Katalin a csalad.hu-nak az önkéntesek világnapja alkalmából a Józsefvárosban. A  család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint a karitatív tevékenység nem a pihenőidőről való lemondás, hanem az önzetlenség megerősítése.

Hova forduljon, aki segíteni szeretne?

Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását, majd a világszervezet 2002. november 26-án újabb közgyűlési határozattal szólította fel a kormányokat, hogy támogassák az önkéntességet, mint a gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai eszközét. Önkéntes tevékenységnek tekintenek minden olyan munkát, amit szabad akaratból, anyagi haszon nélkül végeznek az arra vállalkozók.

Az államtitkár megjegyezte: bárki vállalhat segítő tevékenységet, és szerencsére egyre többen döntenek így. Azoknak, akik segítenének, de nem tudják, hogy hol és hogyan tehetik ezt meg, a kormány létrehozta a www. onkentes.gov.hu internetes oldalt. Novák Katalin szerint a portál egyre népszerűbb, napról napra gyarapodik a követők, látogatók száma. Ez az az oldal, amely gyakorlati és naprakész információkkal, friss hírekkel szolgál. Segíti az önkénteskedni vágyók és a fogadó szervezetek egymásra találását, hiszen a felületen a keresők és a kínálók is regisztrálhatnak, a honlap működtetői részletesen leírják, mit kell tenni a sikeres jelentkezéshez.

Nem nehéz a választás

Hazánkban a közérdekű önkéntes tevékenységet folytató szervezetek száma folyamatosan bővül, mára meghaladta a 9100-at. A világnaphoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózatán keresztül olyan országos programsorozatot indított, amelynek célja az önkéntes tevékenység további népszerűsítése. Pécsett a gyermek-onkohematológiai osztályon szülő-hálóhelyet alakítanak ki önkéntesek segítségével, Szegeden az Erasmus+ ösztöndíjas egyetemistái tartanak majd rendhagyó, zenés műsorral egybekötött nyelvórát árva gyerekeknek.

A diákok közösségi munkája az önkéntesség előszobája

Novák Katalin beszélt arról a szegedi gimnáziumról is, amelynek tanulói közösségi munka keretében rendszeresen látogatnak egy halmozottan sérült gyerekeket nevelő intézményt. Mint mondta, a diákok először idegenkedtek a feladattól, ma már szabadidejükben is mennek. Arról, hogy 2016-tól csak az érettségizhet, aki a középiskolás évei alatt legalább 50 óra közösségi munkát végzett, azt mondta: ez a feladat az önkéntesség előszobája. A minisztérium is rendszeresen szervez önkéntes tevékenységet. A hétvégén a tárca államtitkárai hátrányos helyzetű gyermekekkel együtt mézeskalácsot sütöttek és méhviaszgyertyát készítettek, majd a gyermekek a minisztérium munkatársainak családjával közösen a Fővárosi Nagycirkusz előadását nézték meg.