Novák Katalin: Egyre többen vágynak családra Magyarországon

Folyamatosan nő a családalapítási kedv Magyarországon – mondta az Emmi ifjúság- és családügyekért is felelős államtitkára csütörtök reggel az M1-en.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kutatás
2017. október 26. MTI, Családháló
 Novák Katalin szerint a családalapítási kedvet jelző mutató 2011-re érte el a mélypontot, akkor 1,23 volt, míg mára 1,49 lett.

Az államtitkár egy nemrégiben – főiskolások, egyetemisták körében – készített felmérésre hivatkozva elmondta, a fiatalok házasságban képzelik el a jövőjük és több, legalább két-három (az átlag 2,4) gyereket vállalnának. „A mi dolgunk pusztán annyi, hogy segítsük a fiatalokat abban, hogy tényleg meg tudják valósítani ezeket a terveiket” – fűzte hozzá.


Az államtitkár által elmondottakat némileg árnyalja az a tegnapi KSH jelentés, miszerint a házasságkötések számának 2011 óta tartó emelkedése megtorpant. A 2017 első nyolc hónapjában megkötött 35 963 házasság 3 százalékkal, 1129-cel volt kevesebb az előző év azonos időszakánál. A szökőnaphatás figyelembevételével a házasságkötések számának csökkenése 2,8 százalékos volt. A januári 1,9 százalékos és a júniusi 7,1 százalékos emelkedés után augusztusban is nőtt a frigyek száma, akkor 2,7 százalékkal. A többi hónapban kevesebben kötöttek házasságot, mint az előző év azonos hónapjaiban. (…) A házasságkötési arányszám 5,5 ezrelékes értéke 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A teljes hír ITT olvasható.

A házasságkötések számának 2011 óta tartó emelkedése megtorpanására figyelmeztetett Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese is, egy októberi demográfiai és mentálhigiénés konferencián, amelyről a Családháló ITT számolt be.

Az államtitkár által említett kutatás minden valószínűség szerint a Három Király Három Királylány Mozgalom szervezésében lezajlott országos kutatás, amelyről ITT és ITT írtunk.