Novák Katalin: túl kevés a részmunkaidős foglalkoztatás

A család- ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szerint a magyar munkahelyek még nem reagálnak elég rugalmasan a munkavállalói igényekre, így túl kevés például részmunkaidős vagy a távfoglalkoztatás. Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában többek között azt is hangsúlyozta: szemléletváltásra van szükség, és a közszféra számára is sok a tennivaló még az ügyben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
támogatás
2017. szeptember 19. Inforádió

A családpolitikában minden családtagra figyelünk, a családbarát gondolkodásnak része az idősekről való gondoskodás is; nem véletlen, hogy ezt az Alaptörvénybe is rögzítettük –  hangsúlyozta Novák Katalin, ugyanakkor elismerte, hogy a gyakorlatba átültetés (például a szociális otthonok, ápolási ágyak helyzete) területén még van kormányzati teendő. Kiemelte, hogy az idősekről való gondoskodásban nagyobb hangsúlyt kell kapnia a szociálpolitikának az egészségpolitikával szemben, hiszen sok idős ember nem beteg, hanem „csak” törődést igényel. Czibere Károly államtitkárt idézve: sokszor a papucs kikészítése, az odafigyelés fontosabb a gyógyszernél beadásánál.

Az államtitkár szerint akiben megvan a szándék, hogy dolgozzon, az talál valamilyen munkalehetőséget ma Magyarországon, és szükség esetén ott van a szociális védőháló is. De a rugalmasan változó munkavállalói igényekre a magyar munkaerőpiac még nem tud megfelelően reagálni – mondta Novák Katalin. Hozzátette: a technika fejlődésével bizonyos munkakörök már otthonról, távmunkával is elvégezhetők, de a rugalmas munkaerőpiac azonban nem elsősorban a részmunkaidős foglalkoztatást jelenti.

Az államtitkár elmondta azt is: növelni fogják a lombik-program támogatását. Közölte: már meg is jelent az arról szóló döntés, hogy miként növelik a beavatkozások számát és a gyógyszerek támogatását. Hangsúlyozta, hogy igyekeznek megtenni mindent azért is, hogy a várakozási idő is a lehető legrövidebb legyen. Azt is fontosnak nevezte, hogy a párok kapjanak tájékoztatást az alternatív módszerekről is.