Novák: „Minden gyermek tiszteli az életet!”

A II. Életvédő Fórum záróülésén a résztvevők arról beszéltek, mi a One of Us filozófiája és mi lehet a jövője.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 27. Gyarmati Orsolya

Novák Katalin EMMI-államtitkár azt a kérdést tette fel, hogyan lehet az emberi élet és méltóság, a családok értékét a politikában megjeleníteni. „Fontos, hogy szavaink ne csak szavak maradjanak, hanem ezeket konkrét intézkedésekké változtassuk őket. Ezt tesszük most Magyarországon. Az alkotmányunkat azért újítottuk meg, mert az emberi élet a fogantatástól indul – ez számunkra rendkívül fontos alaptétel. Amikor új intézkedéseket és törvényeket hozunk, mindig figyelembe vesszük a születés előtt kezdődő élet védelmét, és mindenféle támogatást igyekszünk megadni a házaspároknak, a szülőknek, a családoknak. Jelentős mértékű adókedvezményt biztosítunk a családoknak, s ezen a rendszeren belül már a magzat is családtagnak számít. A remény a gyermekeinkben lakozik. Minden gyermek tiszteli az emberi életet, a gyermekek ezzel a természetes tisztelettel születjük – ezt csak tönkretenni lehet rossz példákkal, rossz neveléssel, oktatással. A kulcs az utóbbiban van: hogy hogyan beszélünk a gyermekeknek az emberi méltóságról, az élet szentségéről otthon és az iskolában.”

Jaime Mayor Oreja, a One of Us Szövetség elnöke megköszönte Ana del Pino főszervezőnek a segítséget. „Harcolnunk kell azért, hogy valós szervezetté váljunk minden egyes országban. Ha a harcot, amit vívunk az életért elveszítjük az az erkölcsi válság, amivel nap mint nap szembesülünk, nem talál megoldásra. A ma hallott beszédek megerősítik azt, hogy minden megváltozott. Egy új, és egyedülálló problémával állunk szemben, amely inkább erkölcsi és kulturális mint politikai jellegű. Szövetségünknek kötelessége létrehozni egy olyan európai hálózatot, ami keresztény értékeken alapul. Ezen túl emberek hálózatára van szükségünk, akik ezeket az értékeket védik. Az EU-ból hiányzik a kohézió, mert hiányoznak a közös értékek, alapok és elvek. Az újraalapozás csak úgy lehetséges, ha csökkentjük a szakadékot a progresszívak és a konzervatívok között. Ebben a feladatban a keresztény értékeknek kulcsszerepet kell játszania.”

Rafael Rey perui volt védelmi minisztere elmondta: „Bárhová is megyünk a világban, ugyanazokkal a nehézségekkel szembesülünk, ha a házasságról, a családról vagy az élet védelméről van szó. A sajtó, a kommunikációs eszközök és az óriási felelősség, amely világszerte zajló kulturális csatában van, az egyik legnagyobb kihívás. Többet kell tennünk, mint amit jelenleg teljesítünk. Tudatában kell lennünk, hogy nem csupán áldozatai vagyunk a jelenlegi erkölcsi válságnak, de egyúttal felhívást is kapunk, hogy a megoldás részeivé váljunk. Minden nap jobb és jobb emberré kell válnunk.”

Renáta Ocilková szlovák képviselő saját személyes történetét mondta el daganatról, kemoterápiáról, a menstruáció elmaradásáról, műtétről, végül miután az orvosok meddőnek nyilvánították, három természetes módon megfogant és megszületett gyermekről. „Kérjetek az Istentől, imádkozzatok egymásért, hiszen nagyon sokan ott vagyunk az élet és a halál között folyó csatában!”

Jean Marie Le Méné, a francia Fondation Jerôme Lejeune elnöke hangsúlyozta: ha a család megszűnik, az egész társadalom megszűnik. „A Tízparancsolatot Európában sokan elfelejtették, Magyarországon viszont erre emlékeznek. A mai Európa alapját a kereszténység képezi, és enélkül nem tudunk túlélni. A szavakat tettekké kell átalakítanunk. Mi valódi harcot vívunk, amelyet nem szabad elveszítenünk – hogy a fogantatástól a halálig tiszteljük az embereket.”

Ludovine de la Rochere, a Manif Pour Tous elnöke így fogalmazott záróbeszédében: „Franciaországban új köztársasági elnökünk van, aki a progresszív irány híve, így komoly feladat áll előttünk, mivel az új családügyi miniszternek egy feministát nevezett ki, aki kimondta, hogy innentől a homofóbia ellen fognak harcolni.

A szervezetünk elsősorban a fiatalokhoz kíván szólni, Meg kell mutatni, mennyire szép a család, az anyaság, a szeretet, a szerelem. Cselekednünk kell, méghozzá a karitász mentén. Kitartónak kell lennünk, mint egy tábornoknak: tudnunk kell, hogy meg akarjuk nyerni a csatát, és ehhez stratégiára van szükség – annak érdekében, hogy a szeretet, amelyet védünk, kiteljesedhessen.”

Anna Záborská szlovák EP-képviselő elmondta: egyik álma valósult meg a négynapos konferencia során, hiszen végre találkoztak egymással azok a közösségek és szervezetek, akik az életért harcolnak. „Az emberi élet a fogantatástól kezdődik, az abortusz pedig mindent megváltoztat, amit az emberi életről gondolunk. Egy olyan konfliktusról beszélünk itt, amelynek középpontjában a magzat és az anya áll. Az abortusz nem csupán az anya testébe történő beavatkozás, hiszen egy gyermek hal meg az operáció során. Nem mondhatjuk tehát, hogy a magzat nem létezik. A feladatunk: meggyőzni a többséget, hogy az életet válassza. De csak szeretettel győzhetünk!”

Carlo Casini, a One of Us Szövetség tiszteletbeli elnöke lépett utolsónak színpadra. „Az Európai Unió létrejöttének alapját az képezte, hogy ne ontsuk ki egymás vérét, hanem békében éljünk. Ám a valóság éppen ennek ellentéte. Nem csupán abortusszal ölünk, hanem egymás elleni acsarkodással. Európának a béke földjének kellene lennie, de itt is és mindenhol a világban rengeteg gyermek hal meg. Mi történt, Európa – ez az a kérdés, amit Ferenc pápa tett fel nemrég. One of Us  – ez a három szó jól mutatja, minek kellene állnia az európai politika, társadalom és erkölcs középpontjában. Az Európai Bizottság nem akarta, hogy a polgári kezdeményezés bekerüljünk a jogrendszerbe. Mi viszont nem adjuk fel. Amikor egy gyermek megszületik, ő már egy közülünk.”


A demográfiai témákban a Családok Budapesti Világkongresszusa kapcsán írt cikkeink linkjei: 

“Látni, hogy milyen lépésekben történt a család imázsának tönkretétele!”

“Teljes mértékben radikálisan kell fellépnünk!”

„Az, hogy Magyarország elfogadta az alaptörvényt, nagy reményeket ébresztett bennünk!”

„A család maga a természet, és a természet végső soron mindig győzedelmeskedik” – további köszöntések a Családok XI. Világkongresszusán

“Ne diszkriminálják a nagycsaládosokat!

Novák: “A család a legfontosabb közösség”

“A szülők közti jó kapcsolata az alapja a gyermek kiegyensúlyozottságának!”

Harrach Péter: “A demográfiai helyzet alakulása nemzeti sorskérdés”

“Helyre kell állítani a természetes reprodukciót Európában – ez nemzeti ügy

“Nem érdekel, mások miért nem tartják jónak a családot!

Zimbardo: „Az online hedonizmus a nap 24 órájában elérhető”

„Olyan időket élünk, amikor vitatják azt, hogy a család csodálatos, az élet értékes. Mi tudjuk, hogy az”