Nulla hulladék – A felnőtteket a legnehezebb rávenni

Kevés dolog van, amely kapcsán arra törekszünk, hogy elérjük a „nullás” szintet. A hulladék ilyen: egyre kevesebbet dobunk ki, egyre többet hasznosítunk újra. Azonban még messze vagyunk a totális nulla elérésétől: ehhez másképp kéne termelni és fogyasztani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. június 12. szabo.daniel

Kevés dolog van, amely kapcsán arra törekszünk, hogy elérjük a „nullás” szintet. A hulladék ilyen: egyre kevesebbet dobunk ki, egyre többet hasznosítunk újra. Azonban még messze vagyunk a totális nulla elérésétől: ehhez másképp kéne termelni és fogyasztani.


Idén harminc fesztiválhelyszínen népszerűsíti Nulla Hulladék projektjét a Humusz Szövetség. A nulla hulladék (nemzetközi irodalomban: zero waste) egy olyan elvi rendszer, amelyben nem keletkezik végleges hulladék, valamint az anyag- és energiafelhasználásunk nem lépi túl a fenntartható szintet – mégis sikerül mindannyiunk (társadalmi, gazdasági, környezeti) jól-létét biztosítani.

A nulla ebben az esetben lényegében azt jelenti, hogy minden általunk kidobott szemét valamilyen módon újrahasznosul. De nem korai-e erről ábrándozni hazánkban, ahol maga a szelektív gyűjtés is még gyerekcipőben jár?

Graczka Sylvia szerint egyáltalán nem, hiszen bármilyen megoldásnak a végső cél elérésében való szerepét kell értékelni, ilyen értelemben értékelendő a szelektív gyűjtés minden előnye, de a törekvés mindenképp a „nulla” elérése lenne. A Humusz Szövetség vezetője szerint a szelektív gyűjtés az első lépcsőfok, a kívánatos ugyanakkor az lenne, ha a termelés és a fogyasztás is elérné, hogy minden újrahasznosított termékből készülne.

A tudatosabb vásárlásra és termelésre nagyon nehéz rávenni a szereplőket, még mindig nagyon kevesen nézik meg, milyen anyagból készült az általuk megvásárolt termék csomagolása, a gyártók pedig – tisztelet a kivételnek – a mai napig a trendiség miatt ragaszkodnak a szép, ámde erősen környezetterhelő megoldásokhoz.

Hogy mivel lehet ösztönözni a tudatosságra? Graczka Sylvia szerint első körben mindenképp a pénztárcán keresztül: jócskán spórolhatunk, ha csak újrahasznosított anyagokból vásárolunk.

A Szövetség Nulla Hulladék Hálózatának jelenleg 52 helyi civil szervezet a tagja. A szervezet 2009-ben elindított Nulla Hulladék Programjában kiemelt szerepet kap a lakosság szemléletformálása olyan tanácsokkal, mindennapi tippekkel, amelyek a hulladék keletkezésének megelőzését, más megközelítésben az átgondolt fogyasztást és a hulladékszegény életmód terjedését segítik.

A szakember a projekt idei állomásáról szólva elmondta, harminc olyan helyszínen népszerűsítik a programot, ahol a családokat és a fiatalokat is elérik. Mint hangsúlyozta, a felnőtteket a legnehezebb meggyőzni, családossá váláskor ugyanakkor sokkal nyitottabbak a jövő kérdéseire, hiszen szemléletük átformálódik, jobban érdekli őket, mi lesz gyermekeikkel.
Fesztiválhelyszínek itt.