Nyers virsli a gyerekosztályon – jó étvágyat!

Nyers virslit kaptak a soproni kórházban fekvő gyerekek vacsorára. A kórház első reakciója az volt, hogy a szülőknek volt lehetőségük megfőzni azt a teakonyhában…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. február 16. Gyarmati Orsolya

Nyers virslit kaptak a soproni kórházban fekvő gyerekek vacsorára. A kórház első reakciója az volt, hogy a szülőknek volt lehetőségük megfőzni azt a teakonyhában…


Az nem újdonság, hogy a hazai kórházak kosztja enyhén szólva botrányos mind minőségét, mind mennyiségét tekintve. Ám eddig arra nem volt példa, hogy egy egészségügyi intézmény nyers virslit adjon beteg gyerekeknek. Márpedig a Soproni Gyógyközpont gyerekosztályán ez történt…

Noha a kórház elnézést kért, lejjebb látni fogjuk, hogy miért nem ért semmit a bocsánatkérés. És nem mindenért kért elnézést. Azért sem, például, hogy a vacsorát tányér nélkül szolgálták fel: az egy darab nyers virsli egy apró uborkadarabbal és egy üres kenyérrel egyetemben egy szalvétán érkezett. Azzal kapcsolatban sem hangzott el magyarázat, vagy bocsánatkérés, hogy beteg gyerekeknek műbeles virslit kellene enniük, ami még főtt állapotban is kimondottan egészségtelen.

A kórház megbízott ápolási igazgatója ilyen módon kért bocsánatot az érintett gyerekektől és szüleiktől, akik jogosan háborodtak fel a betegeknek szánt „koszt” láttán: „A hideg húsipari termékek, mint amilyen a virsli is, konyhakész elkészítésében osztályos nővéreink készséggel segítséget nyújtanak. A leírt esetben egyszeri, a hozzátartozók e lehetőségről való tájékoztatásának elmaradásából adódó mulasztás történt.” Azért kértek tehát bocsánatot, mert nem szóltak a szülőknek, hogy a nyers virslit, ha már úgyis ott vannak, ugyan, főzzék már meg. Az idejükbe nyilván belefér, csak ott unatkoznak a földön vagy a gyerekágyak szélén, legalább hasznossá teszik magukat.

Kicsivel később kiderült, hogy a vacsorát természetesen nem a szülőknek kellett volna fogyaszthatóvá tenniük, ez ugyanis a teakonyhás munkatárs, illetve az osztályos nővér feladata.

Összefoglalva:

–          nyers, rossz minőségű, egészségtelen húskészítményt akartak lenyomni beteg gyerekek torkán. Eszi, nem eszi, ez van.

–          ha épp nincs bent egy szülő sem, a gyerekek lehet, hogy megeszik a nyers virslit. Nyilván megéheznek, bár elképzelhető, hogy a reggeli és az ebéd annyira kiadós és tápláló, hogy mégsem, és akkor otthagyják. Válogatósak, na!

–          a kórház valójában NEM kért bocsánatot, tehát a nyers virsli-dolog rendben van szerintük, ahogy az is, hogy nem kell tányér és evőeszköz az étkezésekhez.

–          a kórház hozzállása és figyelmetlensége, bár talán inkább úgy fogalmaznánk: pofátlansága aligha járul hozzá a gyerekek gyógyulásához.

Összeválogattunk még néhány fotót a Facebook Kórházi Koszt-oldaláról, hogy legyen miből csemegézni. Szerencsére csak virtuálisan. És itt fejezzük ki együttérzésünket minden betegnek, akinek ilyen ételnek látszó tárgyakkal szúrják ki a szemét!