Nyílt levelet írt a Születésház

A Nemzetközi Nőnap alkalmából tizenegy civil szervezet nyílt levélben kérte Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárt, hogy vezesse be a hazai szülészeti ellátásba a „semmit rólunk nélkülünk” gyakorlatát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2015. március 09. Gyarmati Orsolya

A Nemzetközi Nőnap alkalmából tizenegy civil szervezet nyílt levélben kérte Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárt, hogy vezesse be a hazai szülészeti ellátásba a „semmit rólunk nélkülünk” gyakorlatát.


A nőközpontú szülészeti gyakorlat elterjedéséért küzdő szervezetek olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek a szülészeti ellátás valamennyi szereplőjének elégedettségét növelhetik, s hozzájárulhatnak a nők pozitívabb szülésélményéhez. 

Az Egészségügyi Világszervezet 2014-ben állásfoglalásban állt ki a nők alapvető emberi joga mellett, melynek fontos üzenete, hogy a nőknek a várandósságukkal és szülésükkel kapcsolatban minden információt és támogatást meg kell kapniuk ahhoz, hogy felelős döntéseket tudjanak hozni saját magukkal, illetve születendő gyermekükkel kapcsolatban. A hazai tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy a nőket a legritkábban vonják be az ellátásukat befolyásoló döntéshozatalba.
 
A szülő nőt és gyermekét érintő kérdésekben a döntés a felelős szülőké. Az orvosi szakértelem nem jelent kizárólagos döntési jogkört, hanem szakmai támogatást az informált döntések meghozatalához. Központosítás helyett a kisebb szülészetek fenntartása, és a mozgó szakorvosi szolgálat kiterjesztése támogatná az alapellátáshoz való hozzáférést és a személyre szabott ellátás megvalósulását. A szülészeti ellátórendszer reformja, a nők jogainak érvényre juttatása, jelentős mértékben hozzájárul a tervezett gyermekek megszületéséhez.
 
 Az aláíró szervezetek nevében:
 
Fazakas Pálma
Születésház Egyesület, elnök 

Aláíró szervezetek:
 
AnyaBaba-barát Mozgalom, Semmelweis Mozgalom, Csomóné Lindmayer Katalin elnök
Békés Dúlakör, Békés Emőke
Független Bábák Szövetsége, Béres Edina elnök
Holdam Egyesület, Bernáth Anett társelnök
Holdudvar Bábaház, Noll A. Nandu alapító
Magyar DONA Dúlák Szövetsége, Dézsi Réka
Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE), Várnainé Dzsupin Krisztina társelnök
Nemzetközi Császármetszés Figyelő Hálózat Magyarország, Mélykúti Andrea elnök
Születésház Közhasznú Egyesület, Fazakas Pálma elnök
Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért (TAVAM), Novák Julianna társelnök
Egyedül a Kötelék – Érd Térségi Közösség a Családokért, Csörgő Andrea

A nyílt levél itt olvasható.