Nyilvántartják a házassági szerződéseket

Több ponton változott a házassági és az élettársi vagyonjogi szerződésekre, illetve a bontóperekre vonatkozó szabályozás az új polgári törvénykönyv szombaton hatályba lépett módosításával.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. március 21. Szaurella

Több ponton változott a házassági és az élettársi vagyonjogi szerződésekre, illetve a bontóperekre vonatkozó szabályozás az új polgári törvénykönyv szombaton hatályba lépett módosításával. Létrejön a házassági és élettársi vagyonjogi szerződések országos nyilvántartása, és új, speciális szabályok léptek életbe az élettársi kapcsolatok megszűnése utáni lakáshasználatra vonatkozóan.


Ha például a gyereket az anyának ítélik, de otthonuk az apa tulajdona, az asszonyt a bíróság feljogosíthatja a lakás további használatára. Szombattól azonos jogok illetik meg a különélő szülőt függetlenül attól, hogy a gyermek házasságban, élettársi kapcsolatban született-e, vagy szülei sosem éltek együtt.

A Magyar Nemzet kérésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által összeállított tájékoztató anyag szerint a törvénykönyv megteremtette a házassági vagyonjogi szerződések országos nyilvántartásának jogszabályi alapjait.

Ez egyebek mellett azért nagyon fontos, mert így például hitelfelvétel esetén a bank láthatja, hogy a házaspár vagyonának felhasználását szerződés korlátozza. A házassági és élettársi vagyonjogi szerződések nyilvántartási rendszerének működtetéséért a Magyar Országos Közjegyzői Kamara lesz a felelős.