Nyomozz a titokzatos varázsló után!

Óriásgombák és kizárólag nagyítóval látható élőlények, rejtőzködő állatok, titokzatos hangok és színek, titkok és talányok...a válaszok pedig mindig a természet tökéletességében rejlenek. Ez a Varázserdő világa. A Mezőgazdasági Múzeum új, interaktív kiállításán jártunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. október 08. Gyarmati Orsolya

Óriásgombák és kizárólag nagyítóval látható élőlények, rejtőzködő állatok, titokzatos hangok és színek, titkok és talányok…a válaszok pedig mindig a természet tökéletességében rejlenek. Ez a Varázserdő világa. A Mezőgazdasági Múzeum új, interaktív kiállításán jártunk.


Sejtelmes fénybe burkolódzott a Vajdahunyadvárban található patinás épület egyik terme. A Százalakú Varázsló ólálkodik a közelben, mindig más és más formában jelenik meg, hogy aztán egy szempillantás alatt tovatűnjön. Három gyerekkel érkezem a tárlatra, 7, 9 és 11 évesek. Másfél órával később mindegyikük boldog, elégedett mosollyal szorongatja a jó válaszokért kapott csokit és füzetet.

Végigizgulták az összes állomást, bejárták a múzeum minden sarkát és szögletét. Nyomokat, jeleket, hangokat, információkat kerestek, a helyes válaszok számát leírták, összeadták, a végén kaptak egy varázsszámot és a varázsló nevét megoldásul. A narancssárgán világító gömbök között barangolva, vagy inkább rohanva észrevétlenül tudtak meg egy csomó mindent tölgyfákról és baglyokról, denevérekről és békákról, rejtőszínről, élőhelyről, élelemről, növényzetről és életmódról, miközben nem csak a Varázserdő-termet, de a komplett Mezőgazdasági Múzeum összes állandó kiállítását végigjárták -amire csak úgy, önszántukból nem biztos, hogy hajlandóak lettek volna.


 

A talányok, amelyeket a Varázserdő kiötlői az óriási épületben elrejtettek, sokszor a felnőtteket is próbára teszik. Vagy inkább: a felnőttek sokszor lassabban jönnek rá egy-egy megoldásra, a gyerekek viszont Kovács Adriennek, a múzeum kommunikációs munkatársának kifejezésével élve “ledarálják” a kiállítást, mert annyira rááll az agyuk, a szemük az oda nem illő dolgok keresésére.

“Tavasszal és ősszel évek óta rendezünk ilyen interaktív, gyerekeknek szóló kiállítás”, mondja Adrienn. “Minden tárlatban komoly tudásanyag van elrejtve fantáziadús, mesebeli környezetben. A természet, az állat- és növényvilág az időszaki kiállításokon a gyerekek nyelvén szól, s nem titkolt célja, hogy a mese világára építve tanítson.

“A korábbi interaktív tárlatokhoz hasonlóan – Optikai illúziók, A fagy birodalma, Őserdő, Óceán, Érzékszervek, Nyomozás, Az idő birodalma – a Varázserdő is a természetben megtalálható dolgokat járjuk körül tematikusan. A mostani kiállításnál figyeltünk arra is, hogy kedves, befogadható élőlényeket láthassanak a gyerekek, hogy ne legyen túl elvont a tárlat, és hogy az óvodás korosztálytól egészen a 14 évesekig mindenki élvezze és érdekesnek, izgalmasnak találja a Varázserdőt”, teszi hozzá Kovács Adrienn.

A Vajdahunyadvár – amúgy tökéletesen varázslatos és rejtélyes – kapuján kilépve a kisebbik lányom lenéz a hídról a vízbe, ahol fehér foszlányként úszik valami. Boldogan kiált fel: “Ott a Százalakú Varázsló százegyedik alakja!” Csak elkaptuk a végére!

A Varázserdő – Kövesd a titokzatos gömböket! című kiállítás és óriástársasjáték november 2-ig látogatható a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban. A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása is megtekinthető.

Bővebb információ: www.mmgm.hu