Nyuszi Úr húsvéti vendégsége

A húsvét közeledtével mind több szülőnél szaporodnak a gondterhelt ráncok, hiszen a csemeték ilyenkor megsokszorozódott erővel könyörögnek egy háziállatért. Sok húsvéti kisállat – nyuszi, kiscsibe, kiskacsa – sorsa a családok kezébe helyeződik. Annak jártunk utánra, hogyan nevelhető felelős állattartásra a gyermek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
állattartás
2014. április 03. Szaurella

A húsvét közeledtével mind több szülőnél szaporodnak a gondterhelt ráncok, hiszen a csemeték ilyenkor megsokszorozódott erővel és elszántsággal könyörögnek egy háziállatért. Sok húsvéti kisállat – nyuszi, kiscsibe, kiskacsa – sorsa a családok kezébe helyeződik. Annak jártunk utánra, hogyan nevelhető felelős állattartásra a gyermek.


Dr. Kollár László csobánkai házi gyermekorvos portálunk kérdésére elmondta, hogy komoly és megérdemelt helye van az állatoknak egy család életében, ugyanakkor hangsúlyozta a felelős állattartás fontosságát: „A gyermekek és az állatok kapcsolata mindenképpen hasznos, hiszen már egy hat hónapos csecsemő is érdeklődve reagál és követi a szemével a családban élő állatot. Ezért ha a gyermek születése előtt felmerül a szülői kérdés, mi legyen a már családtagnak számító háziállattal a baba születése után, csak megnyugtatni tudom a babavárókat: maradjon minden úgy, ahogy van, a gyermek és a háziállat viszonya természetesen ki fog alakulni. Vagyis az organikus szemléletet támogatom.”

Dr. Kollár László

A gyermekorvos azonban figyelmeztetett, húsvéti időszakban általánosan visszatérő probléma, hogy a húsvéti kisállatok, főként nyuszik esetében nem beszélhetünk végérvényes állatbeszerzésről: „Csupán egy családot ismerek, ahol a húsvéti nyuszi immár öt éve a család kedvence. Az esetek nagy többségében csak pár hétig marad a befogadó családnál a húsvéti ajándék, utána bizonytalanná válik a nyuszitartás kimenetele. Ezért támogatom több óvoda kezdeményezését, amelyek előre felmérik az igényeket, és egy állattartóval megállapodva az igénylő családok néhány hétre kölcsönkapják ketreccel-táplálékkal együtt a húsvéti házi kedvencet. Az ünnep elteltével pedig a gyerek is boldogan adják vissza a jószágot, tudva, hogy azok a saját nyuszicsaládjukhoz kerülnek vissza a farmra. Így a gyermekek emocionális ragaszkodása is megfelelőképpen lett kezelve, és a kisállat is ellenőrzött helyről, megfelelő tartási tanácsokkal ellátva lehetett a család középpontja néhány hétig.”  

A felelős állattartás szabályai

A www.gyerekdoki.hu szerint öt fontos szabálya van az állattartásnak.  Egyrészt el kell dönteni, ki foglalkozik majd napi szinten az állattal. A gyerekek nagy örömmel látnak neki a feladatnak, de a lelkesedés hamar lelohad. Második szabályként el kell dönteni, rendelkezésre áll-e elég hely a felelős állattartáshoz. Érdemes alaposan átgondolni, hol fogjuk tartani a kisállatot, legyen az tengerimalac, kutya vagy hörcsög. Továbbá lényeges döntés egy állat befogadása, ezért meg kell kérdezni magunktól, készen állunk-e arra, hogy akár 20 évre elkötelezzük magunkat a kedvencünk mellett.

Nem elég a húsvéti, kampányszerű gondoskodás

Egy macska ugyanis akár két évtizedig is elélhet. Ha pedig utazik a család, a negyedik kérdés az, ki fogja gondját viselni a házi kedvencnek, amikor távol vagyunk. Minden évben megnő az utcán található állatok száma, a nyári szünidő idején. Ötödikként érdemes megfontolni, vásároljunk vagy inkább örökbe fogadjunk. Jó alternatíva lehet az örökbefogadás, és aggodalomra nincsen ok, hiszen a menhelyen élő állatokat beoltják, kutyák esetén chipet is raknak a nyak bal oldalán a bőrük alá, sőt az esetek többségében még ivartalanítják is őket. Arra azonban ügyeljünk, hogy milyen karakterű állatot választunk a gyerek mellé. Nem árt, ha döntésünk előtt tájékozódunk, mérlegelünk és elbeszélgetünk a menhelyen dolgozó gondozókkal is.