“Okosabb otthon” – alacsonyabb rezsi

Nem lehet eleget írni arról, hányféle - végtelenül egyszerű - módon spórolhatunk vízzel, villannyal, gázzal. Íme néhány tipp környezettudatosoknak és olyan embereknek - vajon léteznek ilyenek? - akik szeretik, ha kicsit több marad a pénztárcájukban hónap végére.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. június 29. Gyarmati Orsolya

Nem lehet eleget írni arról, hányféle – végtelenül egyszerű – módon spórolhatunk vízzel, villannyal, gázzal. Íme néhány tipp környezettudatosoknak és olyan embereknek – vajon léteznek ilyenek? – akik szeretik, ha kicsit több marad a pénztárcájukban hónap végére.


Energia auditálás

Menjünk végig a lakáson, figyeljük, hol “szivárog el” feleslegesen energia. Nézzük meg az nyílászárókat, a vízcsapokat, a tömítéseket, gondoljuk végig, szükségünk van-e ennyi lámpára és cseréljük le az izzókat energiatakarékosokra.

Fűtésrendszer

Bár még messze a tél, és értelmetlennek tűnhet ilyenkor fűtésellenőrzésről beszélni, mégis: talán éppen nyáron érdemes átnézni a csöveket, a rendszert, a kazánt, vagy cirkót, éppen azért, hogy ne az első hideg napokon döbbenjünk rá, hogy valami nem stimmel. A kéményeket, a berendezéseket amúgy is kötelező évente átnézetni szakemberrel. Ha a fűtésrendszerünk tizenöt évnél idősebb, mindenképpen érdemes valamilyen új, energiahatékony megoldáson elgondolkodni!

Víz

A víztakarékos csapok és zuhanyfejek akár 50 százalékkal is csökkenthetik az elfolyatott víz mennyiségét. A régi bojlerek, vízmelegítők lecserélése is sokat számít. Fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, a mosó- és mosogatógépet pedig csak akkor indítsuk el, ha teljesen megtelik.

Energiavámpírok

Nem, most nem azokra az emberekre gondolunk, akik a mi energiáinkat szívják le, sokkal inkább azokra a háztartási elektromos berendezésekre, amelyek felturbózzák a rezsiköltséget. Gondoljunk csak egy régi hűtőre, egy elavult villanykonvektorra, netán a rosszul működő légkondira!

Függönyök

Nálunk is kaphatóak már olyan termofüggönyök, amelyek nyáron hűvösebben, télen melegebben tartják a lakásunkat

Forrás: The Online Mom