Olvasás nyáron? Így szerettesd meg vele!

A szünidő a felhőtlen játék, a strandolás és a kirándulás ideje. A könyvek általában ilyenkor a polcon sorakozva várják a rossz időt. Pedig az olvasás életkortól függetlenül az egyik legjobb kikapcsolódási forma, ami nevel és készséget fejleszt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. augusztus 05. Gyarmati Orsolya

A szünidő a felhőtlen játék, a strandolás és a kirándulás ideje. A könyvek általában ilyenkor a polcon sorakozva várják a rossz időt. Pedig az olvasás életkortól függetlenül az egyik legjobb kikapcsolódási forma, ami nevel és készséget fejleszt.


Többféle tényezőt szoktak megnevezni, miért is szorul vissza az olvasás népszerűsége a gyerekek között. Köztük van természetesen a mértéktelen televíziózás és a számítógépezés. A tanárok pedig sokszor azt gondolják, hogy egy kötelező olvasmányhoz kiadott olvasónapló vezetés, vagy egy jól összeállított könyvlista megkedveltetheti a gyermekkel az olvasást. Ezek egyike sem rossz ötlet, de mi is segítünk néhány tippel!

Így vedd rá, a könyvek szeretetére!

Természetesen nagyon nehéz elvárni a gyermekünktől, hogy a szünidőben könyvet forgasson, ha tőlünk, szülőktől nem sokszor lát hasonlót. Ebben az esetben is sokat jelent a családi példa, hogy egy olyan otthont teremtsünk, ahol nemcsak a polcokon sorakoznak a könyvek, ahol a szülők rendes szokásai közé tartozik az olvasás, ahol a gyereknek külön olvasólámpája van, ahol meg is beszélik egy-egy érdekes vagy szívet melengető könyv gondolatait. Így akár a gyereknek is életformájává válhat az olvasás, és gyönyörűséget lelhet benne. Ha követed tanácsainkat, jó eséllyel válhat a lurkódból könyvszerető csemete, ez pedig csak a javát szolgálja, hiszen az olvasással fejleszti a szövegértését és a kommunikációs készségét, kibővíti a világról szerzett ismeretanyagát, és persze szabadjára engedheti a képzeletvilágát. Így kezdj hozzá:
 

  • Ne erőltesd az olvasást! A vakáció nem arról szól, hogy minél több könyvet elolvasson a gyerek. Nem kell forszíroznunk az olvasást, hanem hagyni, hogy kicsit kiszellőztesse a fejét, élvezze a nyár egyéb örömeit. Fontos, hogy az olvasás tényleg élmény és kikapcsolódás legyen neki a jövőben is, ne kényszernek érezze azt. Így ha egy általad kevésbé kedvelt író könyvét szeretné elolvasni, vagy olyan könyvet választ, amit te magadtól sosem adtál volna neki, inkább ne szólj bele a döntésébe, lehet, hogy pont az a könyv fogja megszerettetni vele az olvasást.