Ön dönt: telefonál vagy vezet?

Annak ellenére, hogy a szülők milyen értékes “tartalmat” szállítanak az autójukban, nem telefonálnak kevesebbet vezetés közben, mint azok az emberek, akiknek autójában nem ül egy gyerek sem.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. május 06. Gyarmati Orsolya

Annak ellenére, hogy a szülők milyen értékes “tartalmat” szállítanak az autójukban, nem telefonálnak kevesebbet vezetés közben, mint azok az emberek, akiknek autójában nem ül egy gyerek sem.


Egy amerikai felmérés szerint az autót vezető szülők 90 százaléka mondta azt, hogy a 10 leggyakoribb figyelemelterelő dolog közül legalább egy megzavarja a vezetését, miközben gyerekei a hátsó ülésen ülnek. A leggyakoribbak ezek közül a telefonálás, az üzenetírás, a gyerek etetése, vagy leesett tárgyak (pl. játékok) keresgélése vezetés közben.

Dr. Michelle L. Macy gyermekorvos, a kutatás vezetője elmonda: a résztvevő szülők kétharmada rendszeresen telefonál vezetés közben, egyharmaduk pedig sms-ezni is szokott, miközben gyerekeit szállítja ide-oda.

Az Egyesült Államokban évente több mint 130.000 13 évesnél fiatalabb gyermek szenved balesetet, sérülést autós baleset következtében, írja a Science Daily. Közülük igen sokan azért, mert szüleik mobiltelefonálnak éppen.

A kutatás kimutatta, hogy szoros összefüggés van a figyelemelterelés gyakorisága és a gyerekek életkora között. Dr. Macy szerint  a 2-8 éves gyerekek szüleinek gyakrabban vonta el valami a figyelmét a vezetésről mint az 1 éves és annál fiatalabb babákénak.

“Az arra való törekvés, hogy a gyerekek utasként nagyobb biztonságban legyenek, sokszor kimerül abban, hogy a gyerekülések fejlesztésére, illetve azok helyes használatát fektetik a hangsúlyt Ez a felmérés azonban megmutatta, hogy a figyelemelterelő körülmények redukálása, valamint a vezetés közben jellemző felelőtlen magatartás visszaszorítása is komolyan hozzá tud járulni a balesetek számának csökkentéséhez.”, mondta el a szakember.