Orbán: A szabadság és a család szembeállítása hazugság!

Többnapos nemzetközi demográfiai konferencia helyszíne a budapesti Millenáris központ. A tanácskozás első napján elsősorban politikusok értékelik kormányuk és a nemzetközi közeg tetteit, terveit és következtetéseit a témában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
budapesti
2015. november 05. Gyarmati Orsolya

Többnapos nemzetközi demográfiai konferencia helyszíne a budapesti Millenáris központ. A tanácskozás első napján elsősorban politikusok értékelik kormányuk és a nemzetközi közeg tetteit, terveit és következtetéseit a témában.


A Budapesti Demográfiai Fórum első felszólalója – Novák Katalin szakállamtitkár köszöntője után – Orbán Viktor miniszterelnök volt.

Orbán: Európában most politikailag nem korrekt a demográfiáról a családpolitikáról beszélni

A kormányfő rámutatott, hogy a családbarát ország megjelölés egy elérendő cél számunkra, amelyért még sokat kell tennünk. Szerinte, ha nincs elegendő gyermek, előkerül a bevándorlás kérdése, legalábbis addig, amíg a tömeges klónozás divatja el nem terjed az európai civilizációban, amitől reményei szerint “megkímél majd bennünket a Jóisten”.

Kifejtette, hogy minden alkalmat meg kell ragadnunk, hogy erről a problémáról beszéljünk, még akkor is, ha ma ez a téma Európában nem számít politikai korrektségnek. Európa lakossága csökkeni fog az adatok szerint – tette hozzá – és emellett még azzal is küzdenie kell sok országnak, hogy a fiatalok nehezen találnak csak munkát. Európa a legelöregedőbb kontinens, mégis alulprezentált ez a téma.

Orbán Viktor szerint  fontos, hogy a közösségek külső erő bevonása nélkül is fenn tudják tartani magukat. Aki mástól várja a segítséget, annak előbb-utóbb meg kell fizetnie ennek az árát. Szerinte az a nagy kérdés, hogy kik lakják majd Európát? A miniszterelnök úgy vélte: fontos ugyan beszélnünk a homoszexuálisok házasságáról, vagy a gender-ideológiáról, de ezek mind másodlagos témák. “Azt akarjuk, hogy az európai politika centrumában újra a családok legyenek” – emelte ki Orbán, aki úgy látja: az európai civilizáció és kultúra fennmaradása a tét.

“A gyermek áldás és jutalom a családban” – mondta a kormányfő, majd hozzátette: “Ma Európában széles körben elterjedt az a felfogás, hogy ha egy kormány támogatja a családokat, azzal azt is kifejezi, hogy másfajta életformákat alacsonyabb rendűnek ítél, így kirekesztő. Ez butaság!” – jelentette ki, ,majd így folytatta: “A szabadság és a család szembeállítása hazugság!”

“A gyerekek megsokszorozzák a szülők erejét!” – mondta az ötgyermekes miniszterelnök. “Éppen ezért (is) ösztönző erő a gyermekvállalás. Gyermek nélkül nincs folytatás, az idősek számára pedig nincs biztonság”– tette hozzá. “Családokra és nem bevándorlásra építő Európára van szükség”! – zárta szavait a miniszterelnök. Kifejezte reményét, hogy minél több európai vezető meri majd vállalni a családbarát európai politika szükségességét.

A család stabilitása prioritást élvez!

Oliver Letwin, az Egyesült Királyság Miniszterelnöki Hivatalát vezető miniszter beszédében kifejtette, hogy – David Cameron kormányának képviseletében – életbevágóan fontosnak tartja, hogy a család álljon politikájuk középpontjában. Elmondása szerint 46 millió fontot költenek a családok megsegítésére évente, ugyanakkor külön figyelmet fordítanak a függőségre (drogok), a munkalehetőség biztosítására és a szociális tennivalókra. Beszámolt arról, hogy felemelték a gyermektámogatások összegét, bevezették a házassági adókedvezményt és sok családsegítő szakembert képeztek, hogy a családok együtt maradjanak. Szerinte a stabil családban cseperedő gyermek jobb eséllyel indul az életben, mint azok, akiknek ez nem adatik meg. Komoly lépéseket tettek, hogy az örökbefogadás intézménye jobban működjön, a családon belüli erőszak, valamint a relatív szegénységet visszaszoruljon.

A család lerombolása a mai társadalom legfőbb problémája!

Vincenzo Paglia bíboros, a vatikáni Pápai Családi Tanács elnöke beszédében kitért a közelmúltban megrendezett szinódusról, amelynek a „család” volt a témája. Ő sikeresnek és eredményesnek minősítette a tanácskozást. Az emberi élet fontos valóságának nevezte a család intézményét, s mindenkit az együttgondolkozásra bátorított Egy francia tudóst idézve elmondta: a család lerombolása a mai társadalom legfőbb problémája. Kifejtette: a családok helyzete hanyatlóban van, miközben Európában az életlehetőségek egyre jobbak – ez paradoxon… “Családi hálóra és egészséges kapcsolatokra van szükség a társadalomban!” – tette hozzá. “Mégis mit látunk ma? A családok összetörnek, felbomlanak. Különböző „családtípusok” alakulnak ki – új életközösségeket is családnak hívnak manapság. Ez tulajdonképpen a család tagadása!” – mondta Paglia bíboros. Szerinte az egó megerősítése folyik, az egó imádata mintegy új vallásként van jelen a társadalmakban, amelynek következtében sokan az egyén érdekeit helyezik a család érdekei elé. (Lásd: házasság vs. együttélés). A család intézménye legyengült – a társadalom is meggyengült. A család központi szerepét vissza kell állítani, s nem csak azért, mert kutatások kimutatták: a családi környezet megnöveli az élettartamot! “A családokat nem hagyhatjuk egyedül!” – tette hozzá. Végül kiemelte: az államnak, a civileknek és az egyháznak is aktívan tenniük kell a családok helyzetének javításáért.

A bíboros tolmácsolta Ferenc pápának a fórum számára küldött üzenetét is, amelybena Szentatya egy igazságosabb társadalom irányába tett lépéseket sürget. A pápa konkrét módok és lépések javaslatára kérte a fórum résztvevőit, egyúttal kiemelte a gyermekvállalás életbevágó fontosságát is.

Nagyhatású intézkedésekre van szükség!

Andrzej Duda, lengyel köztársasági elnök üzenetében kiemelte, hogy a demográfiai kihívások Európa legnagyobb kérdései közé tartoznak. Örömét fejezte ki, hogy a magyar EU-elnökség idején a családpolitika az európai politika homlokterébe került.

Kiemelte: a társadalom elöregedése Lengyelországban is érezteti hatását. Ez többek között gazdasági és társadalmi problémát is előidéz. Szerinte nagyhatású intézkedésekre van szükség! A problémára a gyógyír erős, szerető családok nemzeti beágyazottsággal és egy olyan állam, amely támogatja őket. Ezt nevezte az állam egyik fő feladatának. Meglátása szerint stratégiai recept kell Lengyelországban a családtámogatásra, hogy erős családpolitikát folytathassanak.

Család nélkül nincs lojalitás a közösség irányába!

A pszichológia szempontjából emelte ki a család jelentőségét Csíkszentmihályi Mihály világhírű professzor. Történelmi kontextusba helyezve világított rá, hogy a két világháború között Mussolini és Sztálin is katonai megfontolásokból támogatta a sok gyermeket vállalókat, a családokat. A kommunista diktátor mindezt azt követően tette, hogy eleinte a család, mint a társadalom legkisebb és legfontosabb alappillérének teljes visszaszorításával próbálkozott. Ebből vezette le az előadó, hogy a család nélkül nincs lojalitás a közösség irányába. Csíkszentmihályi úgy látja, hogy a kormányzati politikák nem lehetnek sikeresek, ha az emberi szükségletek ellen mennek. Igenis számít az embereknek, hogy szeretik-e őket, törődnek-e velük – mindehhez nagyon „hasznos” a család, már csak azért is, mert segít, hogy olyan gyermekeink legyenek, akik jobbak nálunk, így jobb jövőt lehet „alkotni”. Csíkszentmihályi beszélt még a szülők felelősségéről, a mennyiség és a minőség kérdéséről is. Felhívta a figyelmet: a család gyengülése társadalmi konfliktusokhoz vezet!

Hívjuk életre a családjainkat!

Jan Fígel, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának alelnöke szerint összefonódik a demográfia és a demokrácia kérdése. Mi a család? Mi a jó a családoknak, az államnak és a társadalomnak? – tette fel a kérdéseket a politikus. Az értékekről beszélve elmondta, hogy az élet a legfőbb és ez egyetemleges. Ezt követi az élet érzékelése, azaz a szeretet. Ez ad értelmet az életünknek. Ennek a helye a család.

Az alelnök beszélt Szlovákia új alkotmányáról is, amely a férfi-nő házasságdefinícióját és a családtámogatás prioritását is magában foglalja már. A családok szempontjából kell értékelni minden törvényalkotói lépést – tette hozzá. Gyarapodó és prosperáló családokra lenne szükség – mondta. Kitért arra is, hogy ma az EU-ban a családok nem feltétlenül kapják meg azt a fajta támogatást, ami megfelelő lenne a számukra. “Hívjuk életre a családjainkat!” – zárta mondandóját a szlovák politikus.

A nyitott Európa frissebb, tisztább, tisztességesebb lenne? – ez megkérdőjelezhető

Demény Pál világhírű demográfus előadásában kifejtette, hogy két generáción belül Európa népessége 50 százalékkal csökken, ha a jelenlegi trend folytatódik. Hosszabban érintette a migráció kérdéskörét ezzel kapcsolatban. Rámutatott Szíria, Törökország, Irak, Afganisztán és Jemen példáján, hogy milyen hihetetlen népességrobbanáson mentek keresztül az elmúlt évtizedekben – Európával ellentétben. Demográfiai vákuumról is beszélt, amely a migráció egyik mozgatórugója lehet. Feltette a kérdést: hogyan készülünk fel arra, ha mondjuk Nigéria, India vagy Pakisztán lakossága kel útra a jövőben? Meglátása szerint a tömeges bevándorlás csökkentheti Európában az életszínvonalat, ami feszültségekhez vezethet.

Legyen Európa családbarát rendszerbe gyökerező!

Az első blokk végén Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő elmondta, hogy a rossz demográfiai folyamatok megfordítására a családpolitika központba állítása lehet a megoldás, nem a migráció. A képviselő szerint a demográfiai folyamatok meghatározzák Európa jövőjét, hiszen egyre több eltartottra egyre kevesebb kereső jut. Célzott intézkedésekkel kell segíteni a családalapítást, hogy minél több vágyott gyermek születhessen meg, és a gyermekvállalás ne jelentsen szegénységi kockázatot – mondta az európai parlamenti képviselő. Kiemelte: ma Magyarországon nőtt a gyermekvállalási kedv a kormányzat politikájának köszönhetően. Szakpolitikánk középpontjában a család áll! – zárta beszédét az EP-képviselő.

(MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)