Öt gyakori hely az otthonunkban, ahol az allergének lehetnek

A lakáson belüli allergiás megbetegedések tüneteiért jórészt a penészgomba és a háziporatka jelenléte okolható, de tavasztól őszig a bekerülő pollenek is súlyosbíthatják a helyzetet, írja a Család.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
allergén
2016. szeptember 29. Gyarmati Orsolya

A lakáson belüli allergiás megbetegedések tüneteiért jórészt a penészgomba és a háziporatka jelenléte okolható, de tavasztól őszig a bekerülő pollenek is súlyosbíthatják a helyzetet, írja a Család.hu.


Takarítással az allergének ellen

A lakásban lévő allergének megkeserítik az azokra érzékenyek életét. Dr. Pintér Judit allergológus, fül-orr-gégész szerint a kéretlen társbérlők, például a penészgomba és a poratka magas koncentrációban súlyos allergiás panaszokat okozhatnak. Kezdetben légúti irritáció, orrdugulás, köhögés jelentkezhet, megfelelő kezelés hiányában idült arcüreggyulladás is kialakulhat. A tünetekre fokozottan figyeljünk a fűtési szezonban, ilyenkor ugyanis a beltéri allergén terhelés megnő. A takarítás során ezért különösen fontos minden allergén-lelőhelyet feltérképezni a lakásban.

Vizes helyiségek

A penészgomba a magas páratartalom mellett különösen kedveli a hűvös, sötét zugokat, felkutatását ezért érdemes ehhez hasonló helyeken kezdeni – közölte a Budai Allergiaközpont főorvosa.  Hozzátette: a takarításkor fordítsunk kiemelt figyelmet a következő területek megtisztítására: a fürdőszobai mosdó alatti részén, a kád mellett, a szobanövények cserepeiben, a konyhában a mosogató mögötti területeken és az ajtók, ablakok környékén. A célzott tisztítás mellett a lakás levegőjének relatív páratartalmát tartsuk 60 százalék, a hőmérsékletet pedig 20 °C alatt. Figyeljünk arra, hogy a fűtőtest közelébe ne helyezzünk levegőpárásítót.

Szőnyegek, függönyök, ruhák

A háziporatkák az emberről lehullott hámsejtekkel táplálkoznak, ezért nagy mennyiségben fordulnak elő a kárpitozott bútorokban, szőnyegekben, vastag sötétítő függönyökben. Az atkák levegőben szálló ürüléke allergiás tüneteket okozhat. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha hetente alaposan átporszívózzuk a szőnyeget HEPA szűrős készülékkel; ennek hiányában atkairtó szert használjunk. Allergia esetén jobb, ha kerüljük a padlószőnyeget, válasszunk inkább könnyebben takarítható parkettát, padlólapot. A ruhákat legalább 60 Celsius fokon mossuk ki ( az atkaürüléket így távolíthatjuk el), majd szárítsuk meg a napon. A poratka ugyanis nem szereti a világosságot, a napsugárzás elpusztítja.