Öt gyermek! – nagycsaládosnak lenni kiváltság!

A népességfogyás egyik fő alappillére, hogy a párok nehezen döntenek a három vagy még több gyermek mellett. A következő macedón kampányvideó egy kedves, fiatal házaspár és 5 gyermekük bemutatásával a gyermekvállalási kedvet erősíti! Egy élet egy percben! Nézzétek!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. augusztus 06. Vajda Boglárka

A népességfogyás egyik fő alappillére, hogy a párok nehezen döntenek a három vagy még több gyermek mellett. A következő macedón kampányvideó egy kedves, fiatal házaspár és 5 gyermekük bemutatásával a gyermekvállalási kedvet erősíti! Egy élet egy percben! Nézzétek!


Világszinten ma már a nők 20 százaléka dönt úgy, hogy csak 35 éves kora után vállal gyereket.  Angliában és Franciaországban az elmúlt 20 évben megháromszorozódott azok száma, akik csak 40 éves kor fölött válallnak gyermeket. Az elsőt.
 
Az elmúlt években Magyarországon is meredeken emelkedett azoknak a nőknek az aránya, akik 35-40 éves korukig várnak az első gyerekük világra hozatalával. Ráadásul hazánk lakossága évről évre öregszik, a gyerekek száma folyamatosan csökken, és a fiatalok egyre később döntenek úgy, hogy szülőkké váljanak. A házasságkötés ideje is kitolódott: az elmúlt évben 30 év volt a férfiak és 27 év volt nők esetében.
 
 
Az elmúlt években átlagosan 29 ezerrel kevesebb gyermek született, miközben egyre több a csupán egy gyermeket vállaló pár. Jelenleg 1,09 gyerek jut egy családra, ami csökkenést jelent a korábbi 2-es átlaghoz képest. A gyerekek száma tehát fokozatosan csökken: míg 1989-nem 366.808 gyerek született, az elmúlt évben 179.300-nál tartottunk, ami csak az elmúlt öt évet figyelembe véve 50 ezres csökkenést jelent.
 
 
Pedig sokgyermekes szülőnek lenni boldogság. És talán az is jó érzés, hogy tettünk valamit, amivel segítjük a nemzet fennmaradását és nem mellékesen megnöveltük az esélyét annak, hogy nagy számban szülessenek unokáink. (Ebben persze csak reménykedhetünk, de legalább jó példával jártunk elől.) Tény, hogy sok az egyke, pedig egy, az érettségizettek és az ennél magasabb végzettségű fiatalok körében végzett felmérés szerint – mielőtt belevetik magukat a családalapításba – a leendő szülőknek legalább két gyermek szerepel a terveikben.
 
A kormány döntéseivel is szorgalmazza a három vagy több gyermek vállalását. Magasabb családi pótlék, 50 százalékos térítési díj az óvodában, iskolában. Igénybe vehető a főállású anyaság, ami azt jelenti, hogy 3 vagy több gyerek esetén az anya a GYES lejárta után a legkisebb 8 éves koráig illetve addig, míg a legnagyobb be nem tölti 18. életévét, otthon maradhat a gyerekekkel, és a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegével azonos juttatást kap havonta. 
 
 
Ez szolgálati és biztosított időt is jelent. Emellett nap 4 órát vagy otthoni munka esetén napi 8 órát dolgozhat, de a gyerekek az intézményben napi 5 óránál nem tölthetnek többet.
Hatalmas segítség a folyamatosan növekvő családi adókedvezmény és igénybe vehetők az utazási kedvezmények is.