Családháló

Kezdőoldal Háttér Öt szoptatási tipp, amiről minden anyukának tudnia kell!

Öt szoptatási tipp, amiről minden anyukának tudnia kell!

Egy néggyerekes anyuka tapasztalatai és tanácsai.

Írta: Gyarmati Orsolya,

Egy néggyerekes anyuka tapasztalatai és tanácsai.


Ehetek tejterméket, ha szoptatok?

Csak mert egy szoptatott kisbaba nyűgös, nem jelenti azt, hogy az anyukájának étrendet kellene változtatnia. A laktózintolerancia rendkívül ritka a szoptatott babáknál. Az etetések alatti nyűgösség sokszor inkább a nem megfelelő szoptatás számlájára írható. Ennek ellenére nem árt odafigyelni arra, mit eszünk szoptatós anyaként, hiszen számos olyan élelmiszer van, ami az anyatejbe kerülve emésztési nehézségeket, felfúvódást válthat ki a kisbabánál.

Okozhat szoptatási zavart a cumisüveg?

Bár kizárólag szoptatással táplálni egy kisbabát rendkívül jó a csecsemőnek, az anyák mellének, főleg, ha kisebesedik, néha kimondottan jót tesz egy kis szünet. Hogy a sebek be tudjanak gyógyulni, érdemes naponta egyszer-kétszer lefejni és cumisüvegből adni a tejet. Igaz ugyan, hogy a cumisüvegből könnyebben jön a tej, mégis, ha nem etetünk így túl gyakran, a baba könnyen tud majd váltani a kétféle etetési mód között, és nem kell attól félni, hogy a cumisüveg miatt elutasítja a szoptatást.

Ha a kisbabám folyamatosan szopizna, ez azt jelenti, hogy nincs elég tejem?

A cumisüveggel ellentétben a szoptatásnál nem igazán lehet pontosan mérni, mennyit is eszik a baba. Ám az biztos, hogy ha egy baba nagyon sokszor szeretne szopizni, az nem azt jelenti, hogy állandóan éhes: lehet, hogy jön a foga, vagy valami miatt nyugtalan és ezért vágyik az anya folyamatos közelségére. Ha elegendő a súlygyarapodás, akkor nem kell aggódni amiatt, hogy a baba éhezik.

Ihatok néha egy-két pohár alkoholt?

A rövid válasz: igen, de mindig várni kell legalább két órát az alkoholfogyasztás után, mielőtt szoptatnánk. Érdemes lefejni és kiönteni az anyatejet ilyenkor, hiszen ezzel serkentjük a tejtermelődést, de megakadályozzuk, hogy a baba szervezetébe alkohol jusson.

Ihatok kávét?

A legtöbb anya halálfáradt az első gyermek megszületése után, nem beszélve a két-három-néggyerekes létről. Feladni a kávézást sokuknak teljesen elképzelhetetlen, így a legtöbben azért szoptatás alatt is isznak egy-két gyengébb adagot. Ennyi még pont belefér, tartják a szakemberek. Az anyatejben egy-két órával a kávé fogyasztása után jelenik meg a koffein, ezért lehet úgy „sakkozni”, hogy rögtön kávéivás után szoptatunk, vagy közvetlenül azelőtt, hogy leülnénk az életmentő itallal a kezünkben.

Forrás: Today’s Parent (via)

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Anyák napi megható videó! Mert mindannyiunkat inspirálnak!

Méltóképpen ünnepeljük anyák napját. A 2016-os nyári olimpiai játékok idején, amikor a világ sportolóit ünnepeljük, ne feledkezzünk meg azokról sem,...

Close