Öt szoptatási tipp, amiről minden anyukának tudnia kell!

Egy néggyerekes anyuka tapasztalatai és tanácsai.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alkohol
2016. május 02. Gyarmati Orsolya

Egy néggyerekes anyuka tapasztalatai és tanácsai.


Ehetek tejterméket, ha szoptatok?

Csak mert egy szoptatott kisbaba nyűgös, nem jelenti azt, hogy az anyukájának étrendet kellene változtatnia. A laktózintolerancia rendkívül ritka a szoptatott babáknál. Az etetések alatti nyűgösség sokszor inkább a nem megfelelő szoptatás számlájára írható. Ennek ellenére nem árt odafigyelni arra, mit eszünk szoptatós anyaként, hiszen számos olyan élelmiszer van, ami az anyatejbe kerülve emésztési nehézségeket, felfúvódást válthat ki a kisbabánál.

Okozhat szoptatási zavart a cumisüveg?

Bár kizárólag szoptatással táplálni egy kisbabát rendkívül jó a csecsemőnek, az anyák mellének, főleg, ha kisebesedik, néha kimondottan jót tesz egy kis szünet. Hogy a sebek be tudjanak gyógyulni, érdemes naponta egyszer-kétszer lefejni és cumisüvegből adni a tejet. Igaz ugyan, hogy a cumisüvegből könnyebben jön a tej, mégis, ha nem etetünk így túl gyakran, a baba könnyen tud majd váltani a kétféle etetési mód között, és nem kell attól félni, hogy a cumisüveg miatt elutasítja a szoptatást.

Ha a kisbabám folyamatosan szopizna, ez azt jelenti, hogy nincs elég tejem?

A cumisüveggel ellentétben a szoptatásnál nem igazán lehet pontosan mérni, mennyit is eszik a baba. Ám az biztos, hogy ha egy baba nagyon sokszor szeretne szopizni, az nem azt jelenti, hogy állandóan éhes: lehet, hogy jön a foga, vagy valami miatt nyugtalan és ezért vágyik az anya folyamatos közelségére. Ha elegendő a súlygyarapodás, akkor nem kell aggódni amiatt, hogy a baba éhezik.

Ihatok néha egy-két pohár alkoholt?

A rövid válasz: igen, de mindig várni kell legalább két órát az alkoholfogyasztás után, mielőtt szoptatnánk. Érdemes lefejni és kiönteni az anyatejet ilyenkor, hiszen ezzel serkentjük a tejtermelődést, de megakadályozzuk, hogy a baba szervezetébe alkohol jusson.

Ihatok kávét?

A legtöbb anya halálfáradt az első gyermek megszületése után, nem beszélve a két-három-néggyerekes létről. Feladni a kávézást sokuknak teljesen elképzelhetetlen, így a legtöbben azért szoptatás alatt is isznak egy-két gyengébb adagot. Ennyi még pont belefér, tartják a szakemberek. Az anyatejben egy-két órával a kávé fogyasztása után jelenik meg a koffein, ezért lehet úgy „sakkozni”, hogy rögtön kávéivás után szoptatunk, vagy közvetlenül azelőtt, hogy leülnénk az életmentő itallal a kezünkben.

Forrás: Today’s Parent (via)