Otthon nyaralunk

Amennyiben úgy hozza az élet, hogy ebben az évben (sem) töltjük a karibi partoknál a szabadságunkat, ne keseredjünk el, a nyár az nyár, és a nyaraláshoz nem kell elutazni. Néhány dolgot azért érdemes eltervezni, hogy kellő mennyiségű élmény begyűjtsünk és legyen mit emlegetni a hosszú téli estéken.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2016. június 20. Csontos Dóra

Amennyiben úgy hozza az élet, hogy ebben az évben (sem) töltjük a karibi partoknál a szabadságunkat, ne keseredjünk el, a nyár az nyár, és a nyaraláshoz nem kell elutazni. Néhány dolgot azért érdemes eltervezni, hogy kellő mennyiségű élmény begyűjtsünk és legyen mit emlegetni a hosszú téli estéken.


Szeptemberben az első kérdése mindenkinek, hogy hol nyaraltál? Ha a helyszínek nem is esnek távol az otthonunktól, látnivalóban, kalandokban, és vidám családi kikapcsolódásban ugyanúgy részünk lehet, mintha a világ másikfelére utaztunk volna.

Különbséget kell tennünk a szabadságon levés és a nyaralás között. Nem elég, ha nem megyünk be a munkahelyünkre, és csak otthon pihenünk. 1-2 nap semmittevés ugyan jól ellazít, de ez nem biztos, hogy elég a feltöltődéshez. A nyaralás lényege pont az, hogy ki kell zökkennünk a megszokott életünkből, és ezért úgy kell megterveznünk az otthoni nyaralást, hogy minél kevésbé hasonlítson az év többi napjához. Nem véletlen, ha elutazunk, másnap már úgy érezzük, régen eljöttünk otthonról. Ilyenkor sok új impulzus ér minket, és ez megnyújtja az időt.

Tervezzünk!

1. Határozzuk el, hogy a szabadságunk melyik napjait nevezzük ki nyaralásnak! Legalább 3-4 egymás utáni napot szánjunk erre, és lehetőleg a család minden tagja tegye magát szabaddá. A kamasz gyerekek először próbálják kivonni magukat a közös családi programokból, de az a tapasztalat, hogy utólag mégis jól érzik magukat. Szóval, ne engedjetek az első ellenvetésnek!

2. Mindenki igényét szem előtt tartva válasszunk programot. Nehéz a legkisebbek és a legnagyobbak érdeklődését és teherbírását összehangolni, de ez a feladat akkor sem könnyebb, ha elutazunk. Készítsünk táblázatot, írjuk bele, hogy melyik nap hová megyünk. Így mindenki pontosan tudhatja, mire számíthat.

3. Tervezzük meg, hogy hol fogunk a nap közben megpihenni és enni.

4. Írjuk össze a várható kiadásokat. Gyakran azért nem mennek nyaralni a családok, mert olyan sokba kerül, hogy azt már nem bírja el a családi költségvetés. Sok helyen vannak ingyenes programok, ezeket is érdemes figyelni.

5. Ha jó az idő, mindenképpen válasszunk szabadtéri helyszíneket, B tervnek hagyjuk a zárt helyeket.

Sportos kalandok

Nagy hőségben a legkézenfekvőbb megoldás a strand. A zsúfolt medencék helyett közeli szabad vizeket is választhatunk. Vonattal fél óra alatt elérhető a Velencei-tó vagy Göd, ahol kiváló dunai strand van, távolsági busszal a dunabogdányi strandot is becélozhatjuk. A homokos partok kis gyerekeknek is nagyon élvezetesek, de a víz mindenhol veszélyes, soha nem szabad egyedül játszani hagyni a gyerekeket.

Hosszabb vízitúra előkészítése csak a gyakorlottaknak való, de néhány órás lapátoláshoz nincs szükség különleges felszerelésre. Egy túrakenuba belefér egy kisebb család, és nem kell messzire evezni, nem a távolság számít. hanem a víz közelsége. A csónakkölcsönzők adják a mentőmellényeket és az evezőket, naptejet, ivóvizet és elemózsiát egy vízhatlan zsákban vigyünk.

A strandolásra használható partszakaszokon többnyire működnek csónakkölcsönzők, 1.2 ezer forintért egész napra bérelhetünk egy túrakenut.

Egyre több helyen van jó minőségű és biztonságos bicikliút. A család állóképességétől függően válasszunk távot! Ha nincs mindenkinek biciklije, érdemes bérelni is, több helyen van bicikli kölcsönző, ahol jól felszerelt járgányra pattanhatunk. Családoknak több helyen biztosítanak kedvezményeket, ezeket is érdemes felkutatni.

Érdemes a különböző műfajú programokat válogatni, egy intenzívebb, fárasztóbb nap után egy könnyedebbel folytatni. Iskolás gyerekekkel – akiknek a napirendjét már nem kell olyan szigorúan betartani – menjetek el egy esti programra, ez lehet egy kivilágítás-néző barangolás, fagyizás, toronytúra, sétahajókázás vagy akár egy koncert. (Mind könnyű, mind komolyzenei kínálatból széles a paletta, és ezek között is számos ingyenes van.)

Készítsetek sok képet, örökítsétek meg a közös élményeket!