Otthon szülhetnek az alacsony rizikócsoportba tartozó kismamák

A brit Nemzeti Egészségügyi Intézet (NHS) arra biztatja a szülni készülő nőket, hogy ha az orvos szerint az alacsony kockázatú csoportba tartoznak, ne szüljenek kórházban!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
otthonszülés
2014. december 09. Gyarmati Orsolya

A brit Nemzeti Egészségügyi Intézet (NHS) arra biztatja a szülni készülő nőket, hogy ha az orvos szerint az alacsony kockázatú csoportba tartoznak, ne szüljenek kórházban!


Az NHS új irányt szabhat a brit szülések helyszínét illetően: azokat a várandós nőket, akik az alacsony rizikójú csoportba esnek (minden második terhes nő ide tartozik), arra biztatják, hogy ne kórházban, hanem vagy otthon, vagy valamilyen születésházban hozzák világra gyermekeiket.  

Az NHS szerint már rég bebizonyosodott, hogy a bábákkal, dúlákkal történő szülés biztonságosabb az alacsony rizikójú csoportba tartozó várandós nők esetében, éppen ezért lenne érdemesebb ezeknek a nőknek egy szülőházban, otthon, vagy bármilyen olyan helyen szülni, ahol bábák és dúlák kísérik a baba világra jöttét.

A szerdán publikált változtatások mentén tett új intézkedésekre azért volt szükség, mert az NHS úgy ítélte meg, hogy azon anyukák esetében, akik dúlával vagy bábával szülnek, kisebb az esélye az olyan beavatkozásoknak, mint a gátmetszés, a császármetszés, vagy a fogó használata. 

Susan Bewley, a londoni King’s College nőgyógyász professzora, az NHS tanácsadó csoportjának vezetője a The Guardiannek elmondta: a kórházi szüléseknél a fertőzések jóval nagyobb arányban fordulnak elő mint az intézményen kívüli szülések esetében.

Az NHS javaslatot tett a bábák felé is: arra biztatják őket, hogy ne vágják el a köldökzsinórt azonnal a baba megszületése után, várjanak pár percet inkább, hiszen a méhlepény még a születést követően is rendkívül értékes tápanyagokat szállít a baba véráramába.

Angliában és Wales-ben évente 700 ezer baba születik, tíz baba közül kilenc kórházban. Az NHS azt szeretné elérni, hogy minden várandós nőnek négy választása legyen a szülés helyét illetően: a kórház, a kórházon belül elkülönített természetes szülés-központ, kórházon kívüli születésház és a nő saját otthona.

Cathy Warwick, a Királyi Bábaszövetség elnöke úgy véli, a kórházon kívüli szülések jelentősen csökkentik az orvosi beavatkozások arányát. “Reméljük, ez a változás valóban ráirányatja majd a szülész-nőgyógyászok figyelmét arra, mennyire fontos hogy a nőknek választásuk lehessen a szülés helyét illetően (is).”