Otthonosabb környezet a debreceni PICik mellett is

Most a debreceni perinatális intenzív centrum (PIC) anyaszobáit alakították családbarátabbá, új bútorok, kiegészítők, konyhai, hálóhelyiségbe való és fürdőszobai eszközök segítségével.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
koraszülött
2018. október 22. Közlemény

Az új élet megszületése egy csodát és varázslatos időszakot hoz az érintett családokba. Az idő előtt született babák esetében azonban gyakran komoly aggodalom is társul az öröm mellé amiatt, hogy a korai érkezés veszélyeztetheti-e az újszülött egészségét, vagy legrosszabb esetben akár életét is. A koraszülött központok – a legkorszerűbb berendezésekkel és a legprofibb orvosokkal felkészülve – mindent megtesznek a koraszülöttek mielőbbi gyógyításáért, gyarapításáért. De akár hetekre, hónapokra is szükség lehet, hogy a korababát haza lehessen vinni. Szüleinek helyzetén igyekszik ezért egy picit enyhíteni a NaturAqua és a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) a kórházi szobák otthonosításával.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján leggyakrabban agyvérzést átélt PICi babákat gyógyítanak, akik szüleikkel együtt gyakran huzamosabb időre kénytelenek kórházban maradni. Az otthonuktól távol lévő, koraszülöttükért izguló szülők nyugtalan pillanatain szeretne könnyíteni a NaturAqua, a koraszülött ellátás elkötelezett támogatója, és ehhez a KORE segítségével a rideg kórházi szobákat otthoni tárgyakkal varázsolta barátságosabbá. Így az intenzív osztályból kilépő, feszült koraszülők egy nyugodtabb környezetben pihenhetnek akkor is, ha csupán pár lépésnyi távolságra maradnak PICi babájuk inkubátorától.

„Szüleik támogatása legalább ugyanolyan fontos a koraszülötteknek, ha nem fontosabb, mint az orvosok szakértelme és a korszerű gyógyászati eszközök hatásai. A lehetőségekhez képest nyugodt és kiegyensúlyozott szülők tudják a legtöbb szeretetet és energiát adni a PICi babájuknak ahhoz, hogy az hamarabb erőre kapjon és készen álljon az életre. A nálunk lévő koraszülött babák már egészen korán komoly kihívások elé kell, hogy nézzenek, akár műtétsorozatokról, akár hosszú inkubátorban töltött hetekről van szó. Mindenkire szükség lehet ilyenkor, hogy a korababák győztesként jöjjenek ki a megpróbáltatásokból. Ha a szülők nem üres és zord falak között, hanem otthonos kuckóban töltődhetnek fel, jobban tudják lelkileg támogatni babájuk gyógyulását” – mondta Nagy Andrea, a Gyermekgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztály főorvosa.

„Mivel a Klinika Koraszülött Intenzív Osztályán számos esetben országosan látnak el olyan koraszülött babákat, akik előtt a legrögösebb út áll, kiemelten fontosnak tartották mind az osztályon dolgozó szakemberek, mind a KORE és a NaturAqua, hogy az édesanyák ezt a nehéz időszakot a lehető legotthonosabb, megnyugtató környezetben tölthessék, gyermekük közelében. Négy fürdőszobával rendelkező szoba, és az azokat összekötő folyosó kapott új külsőt és több funkciót a koraszülöttek egyezményes lila színének bevonásával, kialakítva a meleg hangulatú helyiségeket és közösségi teret” – tette hozzá Heffner-Sarkar Sangita, a Koraszülöttekért Országos Egyesület önkéntese.

A támogatásból a nehezen berendezhető manzard szobákba vásárolt új, praktikus szekrényeknek és polcoknak köszönhetően az anyukáknak a bőröndjeikből van hova kipakolniuk. A minden szobába jutó új étkezőasztaloknak és székeknek hála már nem az ágyon, hanem kényelmesen, asztalnál ülve étkezhetnek. A heverők új huzatokat, ágytakarókat, díszpárnákat kaptak. Az ágyak mellé éjjeliszekrények, olvasólámpák, polcok és szőnyegek kerültek. A fürdőszobák új zuhanyfüggönyt kaptak, a közös használatú előtérbe új konyhai bútorelem, étkészlet és mikrohullámú sütő került. A sivár hangulatot oldják a felhelyezett falmatricák és a művirágok is – enyhítve a koraszülők feszültségét a kórház falain belül, a koraszülöttek intenzív kórházi ápolása alatt is.