Otthonról dolgozás gyerekekkel? Így éld túl!

Sokan legyintenek azokra a szülőkre, akik otthonról dolgoznak: „Milyen egyszerű neked! Nem kell bejárnod egy irodába, és annyi időt töltesz a gyerekeiddel, amennyit akarsz.” – mondják. Nos, a valóság picit más: valóban hatalmas előny, hogy ki sem kell tenni a lakásból a lábunkat ahhoz, hogy elvégezzük a munkánkat, ám mindez gyerekek mellett – főleg a nyári szünidő alatt – igencsak komoly logisztikát, türelmet és leleményességet igényel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. július 19. Gyarmati Orsolya

Sokan legyintenek azokra a szülőkre, akik otthonról dolgoznak: „Milyen egyszerű neked! Nem kell bejárnod egy irodába, és annyi időt töltesz a gyerekeiddel, amennyit akarsz.” – mondják. Nos, a valóság picit más: valóban hatalmas előny, hogy ki sem kell tenni a lakásból a lábunkat ahhoz, hogy elvégezzük a munkánkat, ám mindez gyerekek mellett – főleg a nyári szünidő alatt – igencsak komoly logisztikát, türelmet és leleményességet igényel.


Következzen most néhány ötlet, ami segíthet abban, hogy ne kapjunk már június végére idegbajt a vészesen közelgő, ezúttal teljesíthetetlennek látszó határidők miatt.

Fogadjuk el, hogy kevesebb hatékonyan töltött munkaórával kell számolnunk! (És szerezzünk be egy jó kávéfőző gépet)!

A gyerekek korától (és személyiségétől, neveltetésétől, aktuális hangulatától… na, jó, nem folytatom) függ, naponta mennyi időt tudunk munkával (nem házimunkával!! az még csak utána jön!) tölteni. El kell tehát fogadnunk, hogy attól, hogy reggel 5-kor még angyalként alszanak az ágyban, nem azt jelenti, hogy reggel 7 és este 9 között is ugyanilyen angyalok lesznek, arról nem beszélve, hogy természetesen a velük való időtöltés is rendkívül fontos, tehát valahogy úgy kell lavírozni a 24 órában, hogy rájuk is jusson idő (méghozzá minőségi), de a reálisan elvégezhető legtöbb saját munka is meglegyen. (Erre valók az éjszakák és a hajnalok.)

Alakítsunk ki szigorú napirendet – és ragaszkodjunk hozzá!

Tegyük fel, hogy nyár van (és tényleg!). Ilyenkor a gyerekek képesek akár 8-ig is aludni. Na, jó, 6 év alatt nem. Mindenesetre azt biztosan tudjuk, mikor ébrednek a gyerekek. Ehhez képest számoljunk vissza három órát, és mi akkor kezdjük a munkát. Három tökéletes csendben és nyugalomban eltöltött óra rendkívül hatékony dolgozás szempontjából. Persze csak akkor, ha nem azon izgulunk, hogy mindjárt felkelnek, és még le kell ugrani zsömléért és meg kell főzni a kakaót és ki kéne teregetni és el kéne mosogatni. Mindezeket akkor is megcsinálhatjuk, amikor már ébren vannak. Ha pedig elvégeztük (velük együtt!) a reggeli nagymenetet, ismét visszaülhetünk egy kicsit dolgozni, főleg, ha már akkorák a gyerekek, hogy ezt meg is lehet velük beszélni. (Akik kisbaba mellett dolgoznak, nekik csak azt tudom mondani, hogy hajrá, kitartás, előbb-utóbb megnő az a gyerek és könnyebb lesz!) A nagyobb gyerekekkel meg lehet értetni, hogy van „saját idő”, ami csak anyáé, és utána jön a közös idő, amikor megkapják a vágyott figyelmet. Ha következetesen ragaszkodunk ehhez, elég hamar megszokják, hogy anyát nem érdemes túl sokszor zavarni, ha egyszer a gép előtt ül, viszont mindjárt jön a közös idő, amit jó kivárni.


A kép illusztráció, és a leghalványabb köszönőviszonyban sincs a valósággal!

Készítsünk elő mindent a főzéshez!

Ez is bejáratás kérdése: amikor hazaesünk a boltból, rögtön válogassuk szét a vásárolt termékeket aszerint, hogy miből fogunk aznap főzni, és mi az, ami későbbre kell. Ha gyorsan meghámozzuk és felszeleteljük a hozzávalókat, aztán leülünk dolgozni egy kicsit, ebédidőben tényleg pillanatok alatt készen leszünk a főzéssel. Ha van elég helyünk a konyhában, akár több napra előre is készülhetünk ilyen módon. A maradékokat fagyasszuk le és ne feledjük: a zacskós leves a barátunk! (Legalábbis vészhelyzetekben biztosan). Ha a gyerekeknek kikészítünk némi egészséges snacket a pultra és a hűtőbe, tudnak önállóan is enni a főétkezések között anélkül, hogy nekünk percenként fel kellene ugrálnunk a munka mellől.

Ne érezzük magunkat bűnösnek, ha a gyerekek tévéznek vagy számítógépeznek

Nyilván nem arra gondolunk, hogy órákon át hagyjuk őket a képernyőt bámulni, de egy-egy film (jó esetben 90 perces), vagy egy kis számítógépes játék még nem teszi őket tönkre, és ez alatt is lehet nagyokat haladni a munkában.

Hívjunk megerősítést, ha szükséges!

Nagyon szerencsések vagyunk, ha van segítségünk nagymamák vagy babysitter formájában. A legjobb, ha fix napokon jönnek, hiszen így mi is jobban tudunk tervezni, és a gyerekek is hozzászoknak ahhoz, hogy pl. a szerda az a nagymamás nap. Emiatt SE legyen lelkiismeret furdalásunk. A gyerekek minőségi időt töltenek valakivel, amíg mi minőségi munkát végzünk.

Ne legyünk túl szigorúak magunkkal!

Előfordul, hogy rossz napunk van. Vagy a gyerekek borulnak ki. Vagy a gyerekek és mi is. Időnként szükség van arra, hogy feltöltődjünk, lelazítsunk és csak úgy legyünk – együtt és egyedül egyaránt. Szóval figyeljünk arra, hogy legyenek olyan szakaszok az életünkben, amikor valami mást csinálunk. Ezek az alkalmak valóban energetizálnak, és utána ismét fejest ugorhatunk a munka és a kihűlt kávék világába…

Forrás: Linkedin (via)