Otthonszülés: olcsó és biztonságos

Az otthon született babák éves szintes sokszázezer dollár költségcsökkentést jelentenek az családok számára, szemben a kórházi szülésekkel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
otthonszülés
2015. szeptember 10. Gyarmati Orsolya

Az otthon született babák éves szintes sokszázezer dollár költségcsökkentést jelentenek az családok számára, szemben a kórházi szülésekkel.


Az UBC Kutatóintézet 2001 és 2004 között vizsgálta az összes, dúlák által bejelentett és tervezett otthonszülést. Az adatokat összehasonlították az ugyanebben a három évben történt összes olyan tervezett kórházi szüléssel, amelyek esetében az anya akár otthon is szülhetett volna, mivel mind az ő, mind a baba állapota lehetővé tette ezt az opciót.

A felmérés kimutatta, hogy egyetlen otthonszülés 2338 dollár megtakarítást jelent. „A költségcsökkenés a szülés helyszínével hozható összefüggésbe”, mondta el a Science Daily-nek Patricia Janssen, az UBC egyik vezető professzora. „A dolog egyszerű: ha otthon szülsz, nem kell fizetned a kórházi ellátásért.”

A kutatás azt is mérte, mennyibe kerül az első évben a kisbabák orvosi ellátása. Az otthonszületett babák esetében ez 810 dollár, egy kórházban világra jött baba esetében 1146 dollár volt.

„A tervezett otthonszülések rengeteg pénzt takarítanak meg”, mondta Janssen. „Azért végeztük a kutatást, hogy segítsük a döntéshozást. Azt akarjuk, hogy a nők a lehető legjobb döntést hozzák a maguk és kisbabájuk számára.