Otthonszülés – Továbbra is megbélyegzetten

Miközben hazánkban egyre többen választják az immár legális otthonszülést, a bábaszolgáltatók továbbra is megbélyegzettnek érzik magukat, és az így gyermeket vállalókat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
otthonszülés
2014. január 30. szabo.daniel

Miközben hazánkban egyre többen választják az immár legális otthonszülést, a bábaszolgáltatók továbbra is megbélyegzettnek érzik magukat, és az így gyermeket vállalókat.


Immár közel három éve, 2011 áprilisa óta legális az otthonszülés Magyarországon, jelen pillanatban négy bábaszolgáltatónak van engedélye otthonszülést kísérni. Lapunk az engedélyt harmadikként megszerző – és tudomásunk szerint a legtöbb szülést kísérő – Születésház vezetőjét a legalizálás tapasztalatairól kérdezte.

Kétségtelenül modernül, a Facebookon tette közzé éves beszámolóját a Bábakalács Születésház. Valamivel több, mint egy éve, az országban harmadikként rendelkezik engedéllyel otthonszülések kísérésére, tudomásunk szerint hozzájuk fordulnak arányában a legtöbben. Király Ágnes szerint szép és eredményes esztendőt zártak, ugyanakkor erősen korrektúrára szorulna a mostani szabályozás, illetve levetkőznék végre a megbélyegzést is.

A fővárosi székhelyű társaság vidéken is kísér szüléseket, 2013-ban 82 várandós tervezte, hogy velük szül, közülük 75 el is kezdte a vajúdást otthon. Szülés előtt heten kerültek kórházba, ebből ketten meggondolták magukat, idő előtti burokrepedés + mekóniumos magzatvíz miatt kettő, terminustúllépés és gyanús ctg eredmény miatt egy, farfekvés miatt egy anya került kórházba. Egy esetben rohamos szülés történt messze vidéken, ahova el se indultak, a szülők mentőt hívtak.

A 75 általunk kísért szülés során kilencen kerültek kórházba, közülük elsődleges fájásgyengeség miatt heten, másodlagos fájásgyengeség miatt egyvalaki szorult orvosi segítségre, egy anya pedig meggondolta magát.” „Nagy baj” tehát nem volt, igazán rossz pillanatok sem, annál több szép, életre szóló élménnyel gazdagodtunk – mondta a bábaszolgáltató vezetője. A statisztikát értékelve Király Ágnes úgy vélte, az eredmények teljesen átlagosak, megfelelnek a nemzetközi tapasztalatoknak. Azt mutatják, hogy egészséges várandósok esetén a várhatóan komplikációmentes szülések otthon nem kevésbé biztonságosan lezajlanak, mint kórházban.

Kérdésünkre, hogy mennyire alkalmazható a gyakorlatban az otthonszülést szabályozó rendelet, a bába kijelentette, „őrlődünk, mert erősen meg van kötve a kezünk a rendelettel, ezzel együtt természetesen óriási mérföldkő, és működőképes.” Szerinte sok apró változtatásra lenne szükség ahhoz, hogy ésszerűbb, használhatóbb legyen, megjegyezte, hogy a szabályozás szövegén sajnos látszik, hogy nem vonták be elég mélyen a szakmabelieket, vagyis olyanok fogalmazták, akik maguk nem gyakorolják azt.

A szakma és a törvényhozás közötti párbeszédet jellemezve azt mondta, tudomása szerint – főleg informális keretek között – zajlanak egyeztetések, ezeken ugyanakkor nem reprezentatív a bábák képviselete.

Király Ágnes szerint a szabályozás egyébként – hibái ellenére is – természetesen korszakalkotó, sokkal nagyobb terhet jelent számukra a folyamatosan érezhető megbélyegzés. Ezt elmondása szerint nap mint nap érzik, hiszen az otthonszülést választóknak minden esetben orvossal is konzultálniuk kell, és persze előfordul, hogy egy otthonszülés kórházban végződik. Kifejtette: Budapesten két kórház gyakorlatilag teljesen elutasítja a közreműködést (ezeket nem kívánta megnevezni), illetve számolatlan azoknak az eseteknek a száma, amikor az orvos minden megalapozott indok nélkül megpróbálja lebeszélni az anyát az otthonszülésről, illetve akár sértő megjegyzéseket tesz. A bába úgy fogalmazott az otthonszülést eképpen elutasítókkal kapcsolatban: a hazai közel 38 százalékos császármetszési arány egyáltalán nem azt mutatja, hogy a szakma jó irányba haladna, ezen mindannyiunk kötelessége lenne változtatni.

Király Ágnes a rossz tapasztalatok mellett kiemelte azt is, sok kórházzal egyre jobb a kapcsolatuk, külön megemlítette a fővárosi Margit Kórházat. Meggyőződése egyébként, hogy a trend hosszú távon a természetesség felé fog elmozdulni.