Pályaválasztás – nem könnyű segíteni a szülőknek

Hamarosan nagyszabású pályaválasztási börzét tartanak általános iskolásoknak a fővárosban. Főleg szakmákra koncentrálnak, de a paletta színes lesz. Érdemes benézni!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
általános iskola
2013. október 01. szabo.daniel

Hamarosan nagyszabású pályaválasztási börzét tartanak általános iskolásoknak a fővárosban. Főleg szakmákra koncentrálnak, de a paletta színes lesz. Érdemes benézni!


A Budapesti Művelődési Központ (BMK) TeÉrted Akadémia Pályaválasztási börzéjén 28 budapesti középiskola mutatja be képzési kínálatát. Az iskolák között találunk szakiskolákat, szakközépiskolákat, gimnáziumokat és speciális szakiskolákat is. Kínálatuk is meglehetősen színes: a két tanítási nyelvű nemzetiségi oktatás mellett jelen lesznek vállalkozói, humán, műszaki, közgazdasági, idegenforgalmi, informatikai, vendéglátóipari, faipari, divat, kereskedelmi, környezetvédelmi szakmai képzést nyújtó intézmények is. Az oktatási intézmények lehetőséget kapnak, hogy ne csak szórólapjaikat juttassák el az érdeklődőkhöz, hanem előadások keretében is bemutassák képzési kínálatukat, iskolájuk hangulatát, életét, mindennapjait.

Lapunk a BMK munkatársát arról kérdezte, miért fontos már általános iskola végén pályát választani. Fülöp Melinda szerint a szülőknek nem könnyű segíteni gyermekeiket a pályaválasztásban, hiszen rengeteget változott a képzési rendszer, és azt is nehéz eldönteni, melyik szakma lehet sikeres évek múlva, amikor a gyermek végez. „Azt látjuk, hogy a gyerekeknek nem sok ismeretük van a különböző szakmákról, ezért gondoltuk, hogy minél több oldalról lehetőségük legyen információkat szerezni.”

A BMK nem válogatott a bemutatkozó intézmények között: minden fővárosi középiskolába felhívást juttatott el, s aki időben jelentkezett, az mehet kiállítani.

A börze nem csak a látogatóknak ingyenes, a kiállítók is díjmentesen jöhetnek.

A rendezvény elsősorban 8. osztályos gyerekeknek és  szüleiknek ajánlható, akik egyszerre több intézmény képzési kínálatát szeretnék megismerni, de várják a 7. osztályosok közül azokat, akik már időben szeretnének tájékozódni lehetőségeikről. Fülöp Melinda megjegyezte: nagyon számítanak az általános iskolák pedagógusaira is, hiszen ők azok, akik az iskolákban támogatni tudják a gyerekeket a jó választásban.

A legkülönbözőbb területeken dolgozó szakembereket kérték fel, hogy bemutassák szakmájukat. Ezek a személyes hangú, élményszerű beszámolók közel hozzák a fiatalokhoz a munka világát, megmutatják egy-egy hivatás nehézségeit és az elérhető sikereket is.

A rendezvény alatt lehetőség nyílik egyéni pályaorientációs tanácsadás igénybevételére is. A Budapesti Művelődési Központban két éve működő szolgáltatás, előzetes bejelentkezés alapján vehető igénybe. Az intézmény ezzel a témával foglalkozó tanácsadója az október 15-i rendezvény teljes ideje alatt – 10-17 óráig – várja az érdeklődőket.

A pályaválasztási börzén jelen lesznek még a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet Pályaválasztási és Pszichológiai Tanácsadó Osztályának, valamint a Munkaügyi Központ Foglalkoztatási Programok Főosztályának munkatársai is. Mindkét hivatal a fiatalok sikeres pályaválasztását támogató szolgáltatásait hozza el rendezvényre.

TeÉrted Akadémia Pályaválasztási börze 2013. október 15.