Családháló

Kezdőoldal Háttér Parlamenti határozattal a megbetegítő transz-zsírsavak ellen

Parlamenti határozattal a megbetegítő transz-zsírsavak ellen

Ipari transz-zsírsavak: aki egy kicsit is odafigyel az egészéséges táplálkozásra, annak ez a kifejezés úgy hat, mint egy szitkozódás Ennek ellenére élelmiszereinkben rengeteget találni belőlük. Ennek megváltoztatását vette célba az Európa Parlament.

Írta: Gyarmati Orsolya,

Ipari transz-zsírsavak: aki egy kicsit is odafigyel az egészéséges táplálkozásra, annak ez a kifejezés úgy hat, mint egy szitkozódás Ennek ellenére élelmiszereinkben rengeteget találni belőlük. Ennek megváltoztatását vette célba az Európa Parlament.


Magyarország az elsők között cselekedett, amikor Dánia és Ausztria után, 2014-ben rendeletben szabályozta az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmának legmagasabb elfogadható szintjét. Az előírás értelmében hazánkban nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A magyar példát azóta Lettország is követte.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma délben (október 26.) határozatot fogadott el az élelmiszerekben található ipari transz-zsírsavak mielőbbi csökkentése érdekében. Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő szerint csak a kötelező uniós határértékek bevezetésével lehet hatékonyan küzdeni a mesterségesen előállított transz-zsírsavak okozta megbetegedések ellen.

 Nem előzmények nélkül született a népegészségügyi szervezetek által kiemelt figyelemmel kísért parlamenti határozat. Napjainkra döntő mennyiségű tudományos tény bizonyítja az ipar által előállított transz-zsírsavak egészségkárosító hatását. Túlzott fogyasztásuk nemcsak a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát növeli, hanem összefüggésbe hozható a kóros elhízással, valamint a 2-es típusú cukorbetegséggel is.

 Hölvényi György a tegnap esti plenáris vitához írásban benyújtott felszólalásában azt is elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a kötelező címkézés, az ipar önkéntes vállalásai önmagukban nem nyújtanak elegendő védelmet a fogyasztók számára. Mindezekre tekintettel a többpárti állásfoglalás határozottan felszólítja az Európai Bizottságot az élelmiszerekben található ipari transz-zsírok maximális tartalmának mielőbbi, uniós szintű szabályozására.

  „Nincs vesztegetni való időnk, amikor a transzzsírsav-tartalom kötelező csökkentése évente akár 50.000 ember életét is megmentheti” – sürgetett Hölvényi György Strasbourgban.

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Maga megőrült?! Mosogatni tanítja a fiát???

Nikkole Paulun bő két héttel ezelőttig egy teljesen átlagos anyuka volt, azóta viszont ő az a michigani anyuka, aki kirakott...

Close