Pénteken kezdődnek az őszi érettségik

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv vizsgatárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2013/2014-es tanév őszi érettségi időszaka.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2013. október 10. bencze.aron

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv vizsgatárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2013/2014-es tanév őszi érettségi időszaka.


A jelentkezők – a megfelelő feltételek megléte esetén – ebben a vizsgaidőszakban utoljára élhetnek a hét vizsgafajta mindegyikével, azaz a rendes, az előre hozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével.

Az Oktatási Hivatal csütörtöki közleménye szerint a matúra október 11. és november 29. között a vizsgaszervezésre kijelölt középiskolákban (és a 20 kormányhivatal szervezésében) 197 vizsgahelyszínen zajlik. A mostani vizsgaidőszakban 19 620-an érettségiznek.

A vizsgák 296 érettségi bizottság közreműködésével zajlanak majd.

5 százalékkal nőtt az emelt szintű vizsgák száma

Az írásbeli vizsgák október 11-től október 25-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete november 6., vége november 12., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka november 21-29. A diákok ezalatt együttesen több mint 22 900 vizsgát tesznek le. Ebből mintegy 3900 az emelt szintű, 19 ezer pedig középszintű vizsga. Jelezték: az emelt szintű vizsgák száma az elmúlt év őszi vizsgaidőszakához képest mintegy 5 százalékkal nőtt.

A hivatal közleményében kitér arra is, hogy a diákok választása alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven letett vizsgatárgyakat (például történelem, matematika, biológia, földrajz, fizika, kémia, informatika valamely idegen nyelven) külön számolva – 107 tárgyból lesz középszintű és 42 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga.

A 2011. évi május-júniusi érettségi vizsgaidőszak óta emelt szintű vizsga csak azokból a vizsgatárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők – jelezték.

A kommüniké szerint az őszi vizsgaidőszakban az előre hozott érettségi vizsgára jelentkeznek a legtöbben. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok több mint 11 300 ilyen vizsgát tesznek le idén ősszel, ez az összes vizsga 49 százaléka. Jelentős még a “rendes” érettségi vizsgák száma, több mint háromezer (13 százalék). A javító vizsgák aránya 22 százalék, míg a szintemelő vizsgáké több mint 8 százalék.

Az ismétlő érettségi vizsgák száma a 2012. október-novemberi vizsgaidőszakhoz képest közép- és emelt szinten is némi csökkenést, a kiegészítő érettségi vizsgák száma némi emelkedést mutat.

A vizsgaszervezés zökkenőmentesen folyik

A vizsgaszervezés a 2005 őszén bevezetett, és azóta eredményesen működő szakmai és biztonsági eljárásrend szerint zökkenőmentesen folyik. A vizsgaszervezéssel kapcsolatos feladatokat a területileg illetékes megyei, fővárosi kormányhivatalok látják el. A vizsgatárgyak köre és az egyes vizsgatárgyak részletes követelményei nem változtak – írták.