Petícióban kérik a természetes szülés lehetőségét a kórházban!

Céltudatos kismamák kezdtek aláírásgyújtésbe, hogy a szakminiszter figyelmét felhívják: ki kellene dolgozni a természetes szülés jogi definícióját, létre kellene hozni egy referncia intézetet, stb. Mivel a Családháló ősszel már rendezett konferenciát ebben a témában, kiállunk és támogatjuk a kezdeményezésüket!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2015. február 02. Paulik András

Céltudatos kismamák kezdtek aláírásgyújtésbe, hogy a szakminiszter figyelmét felhívják: ki kellene dolgozni a természetes szülés jogi definícióját, létre kellene hozni egy referncia intézetet, stb. Mivel a Családháló ősszel már rendezett konferenciát ebben a témában, kiállunk és támogatjuk a kezdeményezésüket!


A PETÍCIÓT ITT TUDJÁTOK ALÁÍRNI!

Az anyukák így vallanak kezdeményezésükről:

„Természetes szülést a kórházban” címmel indítottuk el kisgyermekes Édesanyákként ezt a petíciót. Gyermekeink érkezése kapcsán több szülészetre betekintést nyertünk: szültünk Budapesten: Szent Margitban, Szent Istvánban, I. sz. Női Klinikán, Szent Imrében, illetve még Németországban és Angliában is.

Kipróbáltuk a medikalizált szemléletű szülést, majd mindent megtettünk, hogy természetes szülés/születésben dolgozó orvosokkal/szülésznőkkel/bábákkal hozhassuk világra a többi gyermekünket.

Megéltük a különbséget e két szemlélet között, így bizton állíthatjuk, hogy mind az anyának, mind a babának meghatározó, hogy ha az állapotuk megengedi, akkor beavatkozásoktól mentesen, a szülés természetes ritmusát tiszteletben tartó, intim környezetben és bánásmódban részesüljenek. Jelen pillanatban nem lehet ilyen szemléletű kórházat találni Magyarországon.

Itt az idő, hogy felemeljük szavunkat azokért az anyákért, akik nem vállalják/vállalhatják az otthonszülést, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy saját testi és lelki képességeiket figyelembe véve kísérjék a szüléseiket. A szülés/születés életet meghatározó élmény!

Szeretnénk ezzel a petícióval megmutatni, hogy erre a referencia intézményre van társadalmi igény, ezért kérünk minden anyát, apát, nagymamát, nagypapát, leendő anyákat, apákat és mindenkit, aki fontosnak tartja az anyák választási szabadságát, hogy aláírásával támogassa petíciónkat!Sokan együttesen elérhetjük, hogy az egészségügyi kormányzat tegyen azonnali lépéseket annak érdekében, hogy:

• a szülészeteken maradéktalanul tartsák be a WHO ajánlásait, 

• megszülessenek a kórházi természetes szülészeti ellátás jogi szabályai és egészségügyi protokollja, 

• legyen ilyen irányú orvosi és szülésznői képzés az egyetemi tanulmányok során, 

• valósuljon meg a természetes szülés referencia intézete,azaz a Minisztérium jelöljön ki egy erre megfelelő intézményt a meglévő kórházak közül! 

Ne legyenek hátrányos helyzetben azok a szülészeti szakemberek, akik a természetes szülést fontosnak tartják, értünk, gyermekeinkért dolgoznak!

2014. december 19. óta közel 4000-en támogatták már kezdeményezésünket. Reméljük, hogy ennek az ügynek a fontosságát sokan felismerik és csatlakoznak hozzánk! A támogatást a leendő szülő nők és születendő babák nevében is köszönjük!

CSATLAKOZZATOK ITT: http://www.citizengo.org/hu/14805-tisztelt-miniszter-ur-tisztelt-allamtitkar-ur-tisztelt-bizottsagi-elnok-ur-azzal-keressel